Dvoetažni stan: svijetli interijer ispunjen umjetninama i detaljima s buvljaka

Arhitektica Vera Belova kreirala je ovaj interijer zajedno sa svojim suprugom. Ona, arhitektica i galeristica, izradila je idejni projekt. On, graditelj, sve što je naumio pretočio je u konkretne oblike.


Arhitektica Vera Belova sa suprugom građevinarom preuredila je njihov dom koji se prostire na dvije etaže.

Stan je kupljen prije 10-ak godina i izvorno se prostire na dvije razine. Prilikom useljenja rahitektica i suprug su renovirali prostor koji je uključivao i obnovu krova zbog prokišnjavanja. Tako je prostor, obnovom krova i dodavanjem drugog reda krovnih prozora, ujedno postao i svjetliji i vizualno viši.

FOTO: ROMAN SPIRIDONOV

U prizemlju se nalazi otvoren dnevni prostor s kuhinjom, blagovaonicom i dnevnim boravkom, ostava, kupaonica i garderoba na ulazu u hodnik. Budući da je dizajnerica htjela kupaonicu s prozorom, odlučila je prilikom adaptacije promijeniti dio zidne pregrade te je stavila staklo između kupaonice i dnevne sobe.

FOTO: ROMAN SPIRIDONOV

Dobiveni stakleni kut služi kao ogromna noćna rasvjeta u večernjim satima, a tijekom dana omogućuje da da se pali svjetlo u kupaonici.

FOTO: ROMAN SPIRIDONOV

Na drugom katu nalazi se gostinjska soba iz koje se ulazi mali hodnik koji vodi u spavaću sobu, zatim dječju sobu te ured i kupaonicu s vešerajem.

Zidovi i stropovi u svim sobama obojeni su u bijelo i čine dobru neutralnu pozadinu za umjetnička djela i neobične detalje. Najzanimljiviji predmet u stanu je stolić u radnoj sobi, napravljen od časničkog kovčega iz 1896. Dizajnerica ga je kupila na buvljaku u Švicarskoj, a onda mu je dodala metalne noge i staklo za zaštitu površine.

FOTO: ROMAN SPIRIDONOV

U prizemlju, kod stepenica, nalazi se drveni krokodil, rad lokalnog drvorezbara. Dizajnerica ga je spazila na jednoj izložbi (ali ne kao eksponat) i nagovorila vlasnika galerije, koji je sjedio na njemu kao na stolici da joj ga proda.

Stolić u dnevnom boravku također je djelo umjetnika, a dizajnerica ga je našla na buvljaku.

FOTO: ROMAN SPIRIDONOV

Kao što možete primijetiti, ovaj stan u potpunosti odražava unutarnji svijet vlasnika. Unatoč činjenici da je početna obnova obavljena prije 10 godina, interijer nije izgubio na aktualnosti. Ovo razdoblje pokazalo je da je sve dobro isplanirano te još uvijek nema potrebe ništa dodavati. Istodobno, prostor može lako promijeniti svoj izgled, dobivajući nove detalje.

FOTO: ROMAN SPIRIDONOV
Komentari