U Japanu su počeli tiskati povoljne 3D kuće, idealne za mlade parove kao i stariju populaciju

Japanska tvrtka osmislila je tehnologiju za povoljno 3D printanje kuća. Kuća površine 50 kvadrata može se podići u svega nekoliko dana, a cijena joj je oko 34 000 eura.


3D ispis sada je sve više sastavni dio globalnog građevinskog poslovanja i na nekim mjestima čini san o vlastitom domu dostupnijim. Taakv primjer je 3D kuća u Japanu. Riječ je o prototipu Serendixa, japanske tvrtke koja je 2022. dizajnirala malu kuću od 107 četvornih metara koja se mogla tiskati u jednom danu, a čijih je 6 primjeraka odmah prodano.

FOTO: SERENDIX.COM

Sada je Serendix pokrenuo startup, tiskanje znatno manjih i jeftinijih kompaktnih kuća, naročito za prilike stanovnika Japana. Već su isporučili prvi objekt, ispisan na 3D printeru, čija je cijena bila 5,5 milijuna jena (oko 34 tisuće eura).

Male kuće veličine dvosobnog stana (50 m2 ) postavljaju se vrlo brzo, za samo nekoliko dana. Tako mladi parovi mogu brzo useliti u vlastiti dom, “koji se može kupiti po cijeni automobila”, kako ističe tvrtka na svojoj stranici. Serendix50 je razvijen razmišljajući i o potrebama starijih osoba, koje u Japanu čine sve veći dio populacije i teškoćama dobivanja kredita, naročito onima s nižim primanjima.

FOTO: SERENDIX.COM

Dizajn “kuće školjke” razvili su arhitekt Emu Masuyama i inženjer Hiroya Tanaka sa Sveučilišta Keio i Sveučilišta Miyagi. Prvi model je 3D isprintan u dijelovima i sastavljen na licu mjesta. Iz tvrtke tvrde da je proces izgradnje trajao samo 44 sata i 30 minuta.

Krov kuće nije tiskan, već sastavljen od drvenog okvira izrezanog na CNC stroju i obloge od građevinske šperploče. Zatim su postavljeni prozori i vrata.

FOTO: SERENDIX.COM
FOTO: SERENDIX.COM

Iznutra se kuća sastoji od jedne spavaće sobe, dnevnog boravka s kuhinjom i kupaonicom te je savršena za život jednog ili dva vlasnika. Arhitekti kažu da je zgrada robusne konstrukcije, otporna na vatru i vlagu te pruža dobru izolaciju.

S obzirom na visoke troškove života kao i cijene nekretnina, kreatori tvrde kako nema jeftinijeg projekta u Japanu.

“Željeli bismo prekinuti trenutni ciklus 30-godišnjih hipoteka, kada 40 posto Japanaca ne može do kraja života otplatiti kredite i postati vlasnici nekretnine u kojoj žive”, kažu predstavnici Serendixa. Stoga ne čudi da su već u prvom mjesecu imali 3000 rezervacija i zahtjeva za “printanje” ovakve kuće.

 

 

Komentari