Hrvatski predstavnici u konkurenciji za prestižno priznanje Wienerberger Brick Award

Bliži se tradicionalna Wienerbergerova dodjele nagrada „Brick Award 16“ kojom se nagrađuju projekti koji koriste i predstavljaju inovativne načine gradnje opekom. Svečana ceremonija održat će se 19. svibnja 2016. u Beču, a za prestižnu nagradu bore se tri hrvatska predstavnika.

Prvi od njih je projekt Arheološkog muzeja Vučedol, biroa Radionica arhitekture iz Vukovara. Osnovna ideja koncepta za arheološki muzej bila je važnost integracije u teren i okoliš.

Muzej Vučedol
Muzej Vučedol
Muzej Vučedol
Muzej Vučedol
Muzej Vučedol
Muzej Vučedol

Drugi odabrani projekt je kuća u Serdarovoj ulici, biroa Dva arhitekta iz Zagreba. Prostorna kompozicija kuće određena je strmim terenom i pogledom na grad.

Kuća u Serdarevoj ulici
Kuća u Serdarevoj ulici
Kuća u Serdarevoj ulici
Kuća u Serdarevoj ulici

Posljednji odabrani projekt je Kuća S, biroa MVA Mikelić Vreš iz Krapinskih Toplica. Epiteti moderno, prostorno i svijetlo opisuju ovaj objekt, a zbog želje vlasnika da se prostor življenja odvoji od tla, kuća je projektirana prema konceptu lebdeće atrijske kuće.

MVA Kuća S
MVA Kuća S
MVA Kuća S
MVA Kuća S
MVA Kuća S
MVA Kuća S

Domaći projekti ne zaostaju za svjetskim ostvarenjima u opeci, odražavaju razvitak ekološke svijesti društva i vjerno prikazuju benefite energetski učinkovite gradnje. Podsjetimo, pulska poslovna zgrada Lumenart arhitekta Andrije Rusana 2014. godine je nagrađena priznanjem Wienerberger special prize.

Pedesetak projekata na tragu vizije stanovanja budućnosti u pet će kategorija biti predloženo žiriju Brick Awarda 2016. Cilj ovakve prestižne nagrade je popularizacija dobrih i korisnih arhitektonskih ideja čiji autori inspiraciju crpe iz opeke. Pobjednike svjetskog natječaja Brick Award 16′ očekuju primamljive nagrade. Glavna nagrada iznosi 7000 eura, dok nagrade za četiri dobitnika u pojedinačnoj kategoriji iznose 5000 eura.

Hoće li i ove godine na popis dobitnika biti uvrštena i Hrvatska, doznat ćemo 19. svibnja.

Foto: PR

Komentari