Betonski tabure

Dugi je niz godina beton služio samo kao gradivni materijal i uporno je skrivan od pogleda, no u posljednje vrijeme sve je češći gost u dizajnu interijera. Lampe, stolovi, posude… čini se da ne postoji ništa što se ne može izraditi od betona, a mi ćemo vam pokazati kako izraditi tabure.

Bit će nam potrebna plastična kanta, tri čvrste letve i smjesa za beton. Kao kalup za buduće sjedalo poslužit će nam plastična građevinska kanta. Uz nju pričvrstite letve koje će nam poslužiti kao noge stolčića. U kantu ćemo izliti betonsku smjesu, ali može to biti bilo kakva druga veća posuda.

Screenshot nDizajn
Alat potreban za izradu – pila, libela ili kutomjer, tri ili četiri deblje letve, bušilica, plastična kanta i žica ili špaga

Od drvenih letvi izrežite tri komada jednake dužine. Napomenimo da iste mogu biti i obične grane drveta ili metalne cijevi. No, važno je da ih dobro pričvstite uz kantu. Na kanti označite raspored nogu, u našem slučaju je to tri komada, a može biti i četiri. Nakon prve, podijelimo opseg na tri dijela ili kutomjerom označimo 120°. Važno je da između svake noge bude jedna razmak.

Na stjenci kante u pravcu svake noge izbušimo dva puta po dvije rupe u istim nivoima kroz koje ćemo postaviti žice ili vezice za fiksiranje nogu.

Prije fiksiranja izrežite krajeve nogu prema nagibu stijenki kante ili jednostavno uz pomoć libele označimo pravce rezanja na nogama. Postavit ćemo letve, odnosno noge unutar kante i učvrstiti ih vezicama ili žicom. Pazite pritom da ih odignete s dna kante, ali i od ruba kako bi se smjesa jednoliko i pravilno rasporedila prilikom izlijevanja.

Screenshot nDizajn
Screenshot nDizajn

Ako imate mogućnost postaviti kakvu armaturnu žicu postavite ju pazeći da ne dodiruje stjenke kante. Izradite betonsku smjesu u nekoj drugoj kanti ili posudi u omjeru 3/1 što znači tri dijela šljunka na jedan dio cementa dodajući vodu – smjesa treba biti dosta tekuća. Zatim izlijte izmiješani beton u kantu i pričekajte da se stvrdne – minimalno tjedan dana.

Screenshot nDizajn
Screenshot nDizajn

Nakon nekoliko dana možemo osloboditi noge od vezica ili žica te okrenite kantu da tabure ispadne iz kalupa. Pripazite da ne padne i ošteti se ili pak ostavi tragove na podnoj oblozi. Novi tabure spreman je za svaki interijer ili pak vanjske površine, a najbolje će izgledati u industrijski uređenm prostorima.

Screenshot nDizajn
Screenshot nDizajn
Screenshot nDizajn
Screenshot nDizajn
Screenshot nDizajn
Screenshot nDizajn

 

 

Komentari