ZA ZIDOVE SA STILOM: 3 jednostavne i originalne ideje za dekoracije koje možete izraditi sami

I kada je na njima neka zanimljiva nijansa boje ili tapete, zidovi uvijek trebaju dodatne dekoracije. Zidni ukrasi još su zanimljiviji i čine prostor posebnijim ako ste ih sami izradili. Predlažemo vam tri ideje koje će vas nadahnuti i potaknuti da obogatite svoje zidove

 

 

 

Prazni zidovi su, čak i kada imate dekoracije poput neke zanimljive nijanse ili primjerice tapete, još uvijek nedovršeni i treba im neki završni ‘touch. Naročito je to vidljivo ako su zidovi bijele boje i ako je riječ o akcentnim zidovima – tada su oni poput praznih slikarskih platna koji čekaju da se ispune bojama.

Ako nemate ideje kako ukrasiti svoje zidove ili su vam postojeće dekoracije dosadile i vaš dom treba osvježenje, naša tri prijedloga neka vam budu inspiracija. Njih ćete, uz malo novaca, napraviti vrlo brzo svojim rukama. Ove su dekoracije savršen prijedlog za one koji se još nisu okušali u DIY (tj. uradi sam) projektima.

Ovu DIY ideju realizirali smo u suradnji s tvrtkom Bauhaus gdje smo nabavili sve potrebne materijale, a svoje dekoracije možete sami isprobati već ovaj tjedan. Ili, primjerice, sve nabaviti do početka vikenda i provesti kreativnu subotu i nedjelju!

 


1. RAZIGRANI ČVORIĆI

Potreban materijal: 

 • špaga debljine 4 mm
 • drveni profili u dvije debljine
 • srebrni lak/boja u spreju

 

Foto: InDizajn

Za one koji se žele iskušati u vezanju čvorova, nudimo vrlo jednostavne verzije. Čvorovi će biti obješeni na dvije drvene letvice različitih dužina, kako bi se tvorio trokutasti oblik.

 

Foto: InDizajn

Kako bi dekoracija izgledala zanimljivije, čvorove vežite na dva načina. Jedan od njih je da izrežete špagu na trakice jednake duljine (otprilike 15 cm), presavinete ih te omotate pri vrhu komadićem špage čiji ćete kraj pričvrstiti u sredini i eventualno dodatno fiksirati tekućim ljepilom.

 

Foto: InDizajn

Pazite da ostavite dovoljno mjesta za rupice kako bi se čvorići mogli nanizati na špagu koja će biti pričvršćena na drvene profile.

 

Foto: InDizajn

Drugi način vezanja čvorića je direktno na špagu koja će biti pričvršćena na drveni profil, odnosno nosač cijele dekoracije. Odrežite špagu na jednake komade, presavinite je, stavite iza špage za vješanje, da gornji dio (oko 2 cm bude iznad špage). Zatim kroz taj dio koji viri iznad špage provucite ostatak snopa špage kako bi se stvorio čvor.

Foto: InDizajn

Rubove čvorića, ako želite, možete dodatno ukrasiti lakom ili bojom u spreju. Mi smo odabrali srebrnu nijansu te njome pobojali samo jedan niz čvorića od špage, i to samo vrhove.

 

Foto: InDizajn

Kada ste nanizali i jedan i drugi red čvorića na špagu, pričvrstite ih na letvice kako je prikazano dolje na slici. Zatim povežite letvice, pazeći da ostavite dovoljno špage za vješanje na zid.

Umjesto drvenih profila možete koristiti metalne ili plastične cijevi koje prethodno možete pobojati. Također, umjesto špage za čvoriće možete koristiti kožu, tekstil ili primjerice vunu.

Foto: InDizajn

 


2. MREŽA OD ŽICE

Potreban materijal: 

 • crni kabel
 • crni lak/boja u spreju
 • klamerica
 • čavli
 • čekić
 • škare
 • drvene letvice

 

 

Foto: InDizajn

Pripremite sav potreban materijal i složite jednostavnu dekoraciju za zid. Možete ju nasloniti na komodu ili radni stol – i tamo će biti upečatljiv dekorativni komad.

Također, možete se poigrati bojama okvira kao i žice.

 

Foto: InDizajn

Krenite na prvi korak: uz pomoć čavlića i čekića spojite drvene letvice u okvir. Pazite da spojevi budu čvrsti kako bi se žica mogla kvalitetno nanijeti na okvir.

Foto: InDizajn

Zatim krenite na bojanje okvira – mi smo izabrali crnu boju, a vi se možete poigrati sukladno svojim željama kao i usklađujući ga s odabirom boja koje su prisutne u prostoriji u kojoj će se dekoracija nalaziti.

Foto: InDizajn

Klamericom pričvrstite tanke žice za stražnji dio. Preko ruba okvira presavinite ih na prednju stranu, lagano nategnite do drugog ruba i pričvrstite klamericom s unutrašnje strane okvira.

Foto: InDizajn

Svakako je bolje prvo staviti “grupirane” žice, a onda krenuti na žice koje će biti samostalne jer je njih lakše provlačiti.

 

Foto: InDizajn

 

 


3. ZELENI TROKUTI

Potreban materijal: 

 • PVC okrugla cijev za električne instalacije
 • boja ili lak u spreju
 • tanka savitljiva žica
 • bilje

 

Foto: InDizajn

Dekoracije od suhog cvijeća, kao i umjetnog možete osmisliti i na drugačiji način – tako da budu, umjesto u vazi, na zidu! I to pričvršćeni na trokute.

 

Foto: InDizajn

Često se ovakve dekoracije rade od metala, no njega je znatno teže rezati pa smo odabrali jednostavniju i povoljniju varijantu s plastičnim cijevima.

Umjesto plastičnih cijevi možete birati drvene profile te ih, po želji dodatno pobojati ili prelakirati.

Foto: InDizajn

Tri komada cijevi povežite žicom u trokut. To ćete napraviti tako da žicu provučete kroz šupljinu cijevi i pričvrstite kako bi cijevi tvorile trokut.

 

Foto: InDizajn

Trokute možete pobojati lakom ili bojom u spreju. Radite to, ako je moguće, vani (na balkonu, dvorištu ili u vrtu), a ako radite u unutrašnjosti doma, obavezno zaštitite prostor koji bi bio zahvaćen sprejanjem.

 

Foto: InDizajn

Bilje možete rezati na manje komade, kako biste ga složili na način kako vam odgovara.

Komadiće bilja pričvrstite žicom za cijevi. Mi smo dekorirali uglavnom samo donje stranice trokuta, kako bi oblik i boja trokuta došli do izražaja.

Foto: InDizajn

PROMO

Komentari