ADVENTSKI VIJENAC: napravite sami očaravajuću tradicionalnu dekoraciju inspiriranu prirodom

Uskoro kreće advent a s njim i nezaobilazna, tradicionalna dekoracija – vijenac s četiri svijeće koje se pale, jedna za drugom, svake nedjelje, sve do Božića. Želite li se napokon okušati sami u izradi ove dekoracije ili inspirirati novom idejom, pogledajte naš prijedlog

 

 

 

Stiže nam Božić, većini nas najljepše doba u godini, a cijela priča započinje adventom koji ove godine kreće u nedjelju, 28. studenoga. Kao i Božić, tako i advent vežemo uz nezaobilazne male rituale, među koje prije svega spada vijenac s četiri svijeće. Svaka od tih svijeća obilježava i jednu adventsku nedjelju kojom željno iščekujemo blagdane i sve ono što oni predstavljaju – toplinu doma, mir, zajedništvo, obiteljska okupljanja i druženja…

Jedan od običaja vezan uz adventski vijenac je da se ukrašava zimzelenim grančicama, koje donose dašak prirode u interijer. Takvi vijenci su i najomiljeniji. Želite li ga sami izraditi i u potrazi ste za inspiracijom, tim Mirjane Mikulec napravio je jednostavan vijenac kojim dominira zelenilo, uz dodatak svijeća i malo sjaja na dekoracijama.

Pored zimzelenih grančica, odabrali smo i eukaliptus kako bi vijenac bio malo drugačiji od uobičajenih modela. Uz to, grane eukaliptusa veliki su hit u dekoriranju doma, pa će ovakav vijenac biti znatno atraktivniji.

Sve potrebno za izradu vijenca pronašli smo u Bauhausu, koji pored alata, ima veliki izbor “sirovina” za izradu dekoracija.


POTREBAN MATERIJAL:

  • Kliješta
  • Škare
  • Žica
  • Zimzelene grančice i eukaliptus
  • Svijeće
  • Ukrasne kuglice
  • Ukrasne trake
  • Cimet ili drugi prirodni element po želji
  • Vijenac od savijenih grana s podlošcima za svijeće

 

Foto: InDizajn

Pripremite sav potreban materijal i krenite u izradu. Odabrali smo umjetne grane eukaliptusa i smreke – tako će vijenac dočekati Božić, te, uz novu postavu svijeća, biti stolna dekoracija tijekom cijelih blagdana, te poslužiti svrsi i iduće godine.

Foto: InDizajn

Škarama razdijelite velike grane zelenila na manje, kako biste lakše ukrašavali vijenac.

Tankom savitljivom žicom pričvrstite grane zelenila za vijenac, kako ne bi ispadale.

Foto: InDizajn

Omjer grančica eukaliptusa i smreke kao i ukupna količina zelenila neka bude po vašem izboru. Kako je baza odnosno kolut od grana vrlo lijep, nećete pogriješiti ni ako se on ostane na nekim dijelovima vidljiv.

Pustite grane eukaliptusa da ‘lepršaju’ oko vijenca jer će time vijenac izgledati životnije i oblik listova će više doći do izražaja. Šljokice na grančicama unijet će svečanu i veselu božićnu atmosferu u dom.

Foto: InDizajn

Kada ste pričvrstili grane za vijenac, krenite pažljivo na postavljanje svijeća na metalne podloške. Mi smo odabrali tanke i duguljaste u smeđoj nijansi, jer naglašavaju inspiraciju prirodom te se tako postiže dojam elegancije.

 

Foto: InDizajn

Krenite na izradu dekoracije od prutića cimeta i ukrasne trake. Sjajna tkanina u toploj smeđoj nijansi od koje izrađujemo mašnu postiže dodatni dojam elegancije i profinjenosti.

Foto: InDizajn

Ukrasnom trakom obujmite štapiće i svežite bogatu mašnu.

Umjesto prutića cimeta, možete staviti neku drugu prirodnu dekoraciju – snopiće žita, svežnjiće slame… No, imajte na umu da prutići cimeta pružaju prekrasan i prepoznatljiv miris blagdana.

 

Foto: InDizajn

Nakon mašne i prutića cimeta, postavite mini kuglice na vijenac. Mi smo ih pričvrstili žicom, jer je tako najsigurnije da će na vijencu ostati sve do Božića.

Prilikom odabira boja kuglica, kao i mašne i svijeće, osnovni kriterij neka vam bude usklađivanje s ostatkom dekoracija u prostoru.

U ovom slučaju, topli tonovi smeđih nijansi povezali su se s onima na drvcu!


 

PROMO

Komentari