UGODNO I SIGURNO UTOČIŠTE S PUNO STILA: napravite sami baldahin za sobu svoje princeze

Bez obzira je li dječja soba ili za odrasle u pitanju, baldahin iznad kreveta uvijek izazove oduševljenje i teško mu je odoljeti. Nudimo vam jednostavan način kako ga možete sami napraviti za sobu svoje djevojčice. Iako, savršeno će se snaći i u vašoj spavaonici – jedino što trebate u tom slučaju je više tkanine odnosno zavjesa!

 

 

 

Većini je baldahin iznad kreveta neizbježna asocijacija kada razmišljaju o idealnoj spavaćoj sobi, bilo svoje djevojčice, ili pak svojoj vlastitoj. Podsjeća nas na djetinjstvo i budi nostalgiju, prizore iz bajki, filmova i raskošno i maštovito uređenih interijera. S baldahinom, spavaće sobe svakako izgledaju atraktivnije i ljepše.

Pored toga, nude dodatnu dozu topline i ugode. Djeca vole baldahine jer se osjećaju poput junaka nekog svoga omiljenog crtića, knjige ili filma te ovaj čarobni “krović nad glavom” doživljavaju kao element koji nudi sigurno sklonište i bijeg u svoj vlastiti svijet mašte.

Baldahin ima i praktične strane – štiti od insekata i prašine te jake sunčeve svjetlosti, a ako je materijal gušći, i od hladnih zidova.

Danas je baldahin lako dostupan u trgovinama namještaja i opreme za dom, a oni kreativniji vrlo jednostavno ga mogu sami izraditi. Tako ćete ga svakako lakše uklopiti u postojeći izgled sobe ili prilagoditi željama prilikom namještanja. Pored toga, proći ćete znatno povoljnije i provesti kreativno svoje slobodno vrijeme.

U izradu možete uključiti i dijete, koje će samo odabrati cvijeće i zelenilo te ga lijepiti na zavjese uz vašu pomoć. No, nakon što izradite baldahin za dječju sobu, vjerujemo da ćete htjeti izraditi još jedan – za svoju spavaonicu.

Pogledajte detaljno, korak po korak, kako je to učinio InDizajn tim uz pomoć materijala i alata iz Bauhausa.

IDEJA I REALIZACIJA: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

POTREBAN MATERIJAL I ALAT:

  • fleksibilna plastična cijev za grijanje
  • bijela izolir traka
  • špaga za vješanje
  • kukica za vješanje
  • gotova zavjesa
  • umjetno cvijeće i zelenilo
  • pištolj za vruće lijepljenje
  • skalpel

 

IDEJA I REALIZACIJA: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

1. NAPRAVITE OBRUČ I OVJES OD ŠPAGE

Pripremite cijev koja će poslužiti kao obruč na koji ćete staviti zavjesu. Bolje je kupiti malo dulju cijev (1,50 m) pa ju prilagoditi svojim potrebama, ovisno o tome koliki promjer želite da ima obruč. No, računajte da je uobičajeni promjer obruča oko 50 cm.

Nakon što odredite idealan promjer za svoj baldahin, odrežite skalpelom višak kabela. Spojite kabel u obruč i fiksirajte izolir trakom mjesto gdje je spoj, i to u nekoliko namotaja, a zatim trakom obložite cijeli kolut kako bi izgledao ljepše i urednije.

Zatim uzmite špagu, te zavežite s jednog ruba koluta na drugi, odrežite višak i ponovite to, kako biste dobili “križni” spoj, u kojem je kolut podijeljen na četiri jednaka dijela. Pazite da trake od špage ne budu napete, nego ih ostavite labavo, kako bi se njihov spoj odnosno sjecište moglo odignuti i tvoriti stožac te moglo provući kroz zavjesu.

 

IDEJA I REALIZACIJA: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

2. NANIŽITE ZAVJESE NA ŠPAGU

Prije stavljanja zavjese, potrebno je odrediti dimenzije – baldahin je obično dugačak do poda, a za širinu vam treba dupla širina od dužine kabela koji ste upotrijebili za obruč, budući da zavjese moraju biti nabrane i doimati se bogato.

Zatim kroz gornji šuplji rub zavjese provucite špagu i stisnite te zavežite, kako bi se zavjesa nabrala. Ostavite samo mali prorez između nabranih zavjesa.

 

IDEJA I REALIZACIJA: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

3. SPAJANJE OBRUČA I ZAVJESA

Spoj odnosno sjecište trakica od špage koja je na kolutu zakačite kukicom i provucite kroz prorez na vrhu zavjesa. Tako će se zavjese spojiti s kolutom i možete baldahin objesiti tako da ga pričvrstite kukicom na strop.

 

IDEJA I REALIZACIJA: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

4. STAVLJANJE CVIJEĆA I ZELENILA

Odvojite listove i cvijeće od stabljike, priredite zelenilo na željenu dužinu te ih pričvrstite vrućim ljepilom uz rub zavjese. Krenite od obruča i lijepite uz rub zavjesa.

IDEJA I REALIZACIJA: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Dio cvijeća možete nalijepiti na sam rub obruča, kako bi spoj sa zavjesama izgledao bogatiji. Vrstu i količinu cvijeća i zelenila birate i određujete sami, po svojoj želji.

IDEJA I REALIZACIJA: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

 

IDEJA I REALIZACIJA: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

 

PROMO

Komentari