DNEVNI BORAVAK KOJI VAS JE ODUŠEVIO: evo gdje kupiti ključne komade

Želite li dnevni boravak u plavim nijansama baš poput ovog, donosimo savjete kako to i postići.

 

 

Opremanje dnevnog boravka uvijek je izazov. Napokon, riječ je o možda i najvažnijoj prostoriji doma u kojoj boravimo najviše vremena, pogotovo ono u društvu prijatelja i obitelji nakon napornog radnog dana. Nadalje, riječ je i o prostoriji koja će najjasnije govoriti o vašim navikama, stilu, ukusu i načinu života.

Ne čudi stoga što vas je ovaj jednostavan, ali primamljiv i udoban, moderni dnevni boravak osvojio na prvu, a želite li ga iskopirati, donosimo listu ključnih komada namještaja uz koje ćete ga bez problema rekreirati unutar svoja četiri zida.

Sama osnova dnevnog boravka vrlo je jednostavna. Zidovi su bijeli, a parket koji krasi pod u većem dijelu stana nenametljive je i prilagodljive tople boje. Zato predlažemo da krenete upravo od osiguravanja ovih ključnih faktora. Zidove obojite bijelom bojom ili tek nježnom, nenametljivom sivom.

 

Definiranje boja

Sada je vrijeme da definirate paletu boja koje će vam dominirati interijerom. Neka se u vašoj paleti boja nađe plava i/ili tirkizna boja te nekoliko nijansi sive koje variraju od spomenute jedva primjetne nijanse pa sve do tamnijih tonova koji u sebi imaju topliju notu ili primjese zemljanih i bež nijansi. Ovo će vam pomoći da izbjegnete pretjerano hladni dojam koji mogu ostaviti nijanse plave, zelene ili tirkizne boje. Dakle – toplije nijanse sive.

Ako nemate ideje koje nijanse odabrati, inspirirajte se našim prijedlogom palete u nastavku.

Odabir namještaja i dekorativnih dodataka

Sad kada ste odredili paletu boja, možete se baciti u potragu za ključnim komadima namještaja. Prvo odaberite one veće, važnije elemente poput trosjeda ili fotelje, tepiha i primjerice taburea, a tek kasnije pozabavite se detaljima. Zapamtite – za savršen interijer važno je držati se određenih koraka i ne preskakati ih. Nestrpljivost i brzopletost mogu vam pokvariti cijeli projekt.

Imate li dovoljno velik dnevni boravak poput ovog sa slike, slobodno odaberite veću kutnu garnituru. Imate li nešto skromniju kvadraturu na raspolaganju, radije odaberite manji trosjed ili dvosjed jednostavnih linija. Birajte nešto niže komade namještaja jer vam neće zagušiti prostor i djelovat će znatno luksuznije. Ovome će doprinijeti i odabir komada s povišenim nogicama, a pokazat će se dobrim izborom i prilikom čišćenja jer ćete lakše doprijeti do pojedinih kutova.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / foto: Saša Lisjak

 

Fotelja neka bude u obrnutoj boji – ako ste odabrali garnituru u boji tirkiza, fotelja neka bude siva ili obrnuto. Ako želite i ako je potrebno, svemu tome dodajte i kakav zanimljiv tabure u skladnoj boji koja odgovara vašoj paleti.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / foto: Saša Lisjak

 

Sada se bacite na biranje tepiha. Odabir ovog važnog dekorativnog elementa katkad je pravi izazov, a kako ga odabrati i izbjeći najčešće greške pročitajte ovdje.

Mirjanin izbor u ovom je slučaju bio jednostavan sivi tepih koji prati zadanu paletu sivih nijansi i odgovara većim elementima u prostoru, a za lako čišćenje zadužen je Electrolux Pure Q9 bežični štapni usisavač koji će pokupiti sve mrvice i prašinu, te u tren osviježiti sam interijer.

S obzirom na to da prostorom dominira plavi komad namještaja relativno velikih dimenzija, Mirjana i njen tim odlučili su u ostatku prostora zaigrati na jednostavnost, pa je isto pravilo primijenjeno i na zidove. Bijelu podlogu krasi tek jedna jednostavna zidna polica, a središnje je mjesto u domu zaokruženo odabirom elegantnog i zaobljenog modela stolića. Prozračan i jednostavan, ali efektan komad sasvim je dovoljan da stvori interesantan fokus u prostoru.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / foto: Saša Lisjak

 

Na koncu, realno sagledajte kombinaciju koju ste stvorili. Ako prostoru nedostaje topline ili karaktera, problem riješite biranjem dodataka od mekog tekstila, npr. ukrasni jastučići u popularnom baršunu ili dekica s resicama, a završni dojam jednostavno postignite i pomnim odabirom mirisa za svoj dom.

Zapamtite – dobar se interijer stvara mjesecima, a katkad i godinama. Zato, ako ne možete pronaći komad koji bi se savršeno uklopio u vaš prostor, pričekajte i budite strpljivi dok on ne pronađe vas.

U nastavku donosimo popis ključnih komada namještaja uz koje ćete bez problema postići ovakav izgled.

 

 

 

  1. Ukrasna vaza, Coco Maison, 199,00 kn, PRIMA
  2. Mirisna svijeća Shabby by Mirjana Mikulec, 29,90 kn, mirjanamikulec.com
  3. Bijela visilica Gringo, 1.287,00 kn, Zuiver
  4. Sofa SQUARE, Calligaris 327X224, cijena od 21.259,00 kn, Meblo Trade
  5. Fotelja LAZY wood, Calligaris, cijena od 9.809,00 kn, Meblo Trade
  6. Stolić Tweet, Calligaris, cijena od 1.283,00 kn, Meblo Trade
  7. PURE Q9 PQ91-40GG bežični štapni usisavač by Electrolux, 2.999,00 kn
  8. Prekrivač s resicama, Bloomingvile, 190,00 kn, HUH Store
  9. Ukrasni jastučić, 62,31 kn, H&M Home

 

 

Komentari