Birate rasvjetu? Otkrivamo 4 najčešće greške na koje trebate obratiti pažnju

Odabir rasvjete i njezin raspored u prostoru nisu najlakši zadatak kao što ste se, vjerujemo, i sami imali prilike uvjeriti. Donosimo četiri najčešće greške na koje trebate obratiti pažnju.

 


 

Projekt: Tatiana Goroshko i Margarita Astafieva

1. SAMO JEDAN IZVOR SVJETLA

Ključ dobre rasvjete u interijeru leži u pravoj kombinaciji više izvora svjetla. Dizajneri ne preporučuju oslanjanje na jednu lampu – pa čak i ako se radi o predivnoj dizajnerskoj koju svakako želite istaknuti. Kombinirajte više različitih tipova rasvjete na različitim nivoima – npr. stropnu i stolnu.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / FOTO: Darko Mihalić

2. PREJAKA RASVJETA

Nema goreg od prejake rasvjete zbog koje se osjećate kao da ste na nekoj pozornici ili još gore, u bolničkoj ambulanti. Takva rasvjeta negativno utječe na vid i koncentraciju pa čak može uzrokovati i osjećaj slabosti. Dizajneri savjetuju da ne zanemarujete dimere kako biste mogli kontrolirati svjetlinu u sobi te da birate žarulje s toplijom bijelom svjetlošću.

Projekt: Buro 2D

3. PREVIŠE SPOT RASVJETE

Zbog preguste mreže ‘točkaste’ tj. ugradbene rasvjete vaš strop može izgledati poput švicarskog sira. Kao i u svemu, umjerenost je ključna i u ovom slučaju. Ova rasvjeta najviše odgovara kuhinji, garderobi ili kupaonici.

Projekt: Mirjana MIkulec interijeri / FOTO: Darko Mihalić

4. PREKIDAČI NA KRIVIM MJESTIMA

Prekidači se obično nalaze na visini od otprilike 110 cm, a 5 do 15 cm udaljeni od ruba zida, najbližem kvaki od vrata. Ako pak želite drugačiji razmještaj, prilagođeniji vama, dizajneri preporučuju da se njihovim pozicijama pozabavite paralelno s planiranjem rasporeda namještaja.

Projekt:Mirjana Mikulec interijeri / FOTO Darko Mihalić

 

Izvor: My decor

 

Komentari