Ovo će se ‘nositi’ u interijerima: glavni trendovi viđeni u Milanu

Poznate smotre namještaja, naročito prestižne poput ove u Milanu, uvijek diktiraju trendove jer na njima izlažu poznati i agilni proizvođači i dizajneri, predstavljajući svoje najnovije projekte

 

Sve manje skandinavskog stila, sive i bijele, a sve više tamnih tonova, ‘teških’ materijala i povratak klasici – dalo bi se zaključiti nakon neto završenog sajma u Milanu. Isto tako, primjetna je raznolikost stilova koja pokazuje kako je pravila sve manje i kako je – sve moguće.

Poznati i ugledni Salone del Mobile ove je godine pokazao nove tendencije i promišljanja u dizajnu namještaja proizašle iz radionica slavnih dizajnera i proizvođača s dugogodišnjom tradicijom. Stoga je ono što se vidi u Milanu pokazatelj ne samo trendova koju su ‘in’ nego i savršena uvertira za nadolazeće trendove – od boja i materijala, preko stilova pa sve do tehnologije i inovacija.

 

Nove hit boje: plava, narančasta i zelena

Topla narančasta koje ide u smjeru boje opeke i crvene, nekoliko tamnoplavih nijansi kao i zelenih dominirale su ovogodišnjim Sajmom u Milanu. Opći je dojam da dolaze tamnije nijanse opet u interijere. Ovim bojama dodaju se hit materijali poput mramora, metala (zlata, bakra, bronce) koje daju dašak klasike i glamura.

Od materijala za tapeciranje sve je prisutniji baršun ili njegova laganija i povoljnija varijanta, a najčešće se nalaze na komadima za sjedenje – blagovaonskim tapeciranim stolcima, foteljama, sofama i kutnim garniturama.

 

Promo Fabrice Berrux /Bonaldo

 

Foto: Darko Mihalić

 

Foto: Darko Mihalić

 

Nema interijera bez bilja

Zeleni eko koncept stanovanja ili tkz. zeleni dizajn i dalje je zatupljen u oblikovanju. Zelenilo je bilo prisutno gotovo na svakom drugom štandu, bez obzira o kojim prostorijama i proizvodima bila riječ. I to ne samo u ulozi puke dekoracije da izlagačko mjesto izgleda ljepše, nego su dizajneri željeli unijeti što više prirode u dom. Primjetno je da se tegle sa zelenilom sve više sele na zidove, jer se tako više štedi prostor a i razvija se dalje koncept visećih vertikalnih vrtova, koji su zaživjeli prije nekoliko godina.

 

Foto: Darko Mihalić

 

Mramor je i dalje br. 1 materijal

Baršun vlada među tekstilom, a mramor (i to uglavnom umjetni) među krutim materijalima i nalazi se  i dalje baš na svemu – od stolova, radnih ploha, podnih i zidnih obloga, polica, sudopera pa sve do detalja poput zidnih satova i kupaoničke opreme.

Pored mramora i dalje su aktualni prirodni materijali metal i drvo, zatim staklo u boji (naročito crnoj ili smeđoj) te materijali koji imitiraju prirodne. Osim navedenog mramora, uzorci betona i cementa nalaze se na raznim komadima.

 

Foto: Darko Mihalić

 

Foto: Darko Mihalić

 

Ogledala neobičnih dimenzija

Neobični i kičasti okviri, s metalnim aplikacijama, okrugli, obrubljeni kožom, u stilu art decoa… to su ogledala koja nas prate posljednjih dvije-tri sezone u interijerima. A sada dolaze nove generacije, i to one naglašenih ili bolje rečeno neobičnih oblika, bez okvira ili jedva vidljivih, i to upravo zato kako bi dimenzije i oblici došli više do izražaja.

 

Foto: Darko Mihalić