Moderna drvena kuća za uživanje u spektakularnom prirodnom fenomenu

Moderne drvene kućice arhitekta Snorrea Stinessena stoje točno iznad fjorda u norveškoj šumi. Kada uđete unutra, možete se diviti ne samo slikovitim pogledima s prozora, već i sjevernom svjetlu

 


Norveški arhitekt Snorre Stinessen voli meditativne šetnje šumom te je osmislio mali projekt Aurora 2.0 za ljubitelje divljenja prirodi kao i za sve željne putovanja i neobičnih i novih iskustava. U ovim malim nastambama usred šume možete zaboraviti na svoje probleme, zaboraviti na gradsku vrevu i diviti se noćnom nebu.

Projekt se sastoji od modernih koliba koje su savršeno mjesto za uživanje u jednom od najnevjerojatnijih prirodnih fenomena u prirodi – sjevernoj polarnoj svjetlosti, također poznatoj kao Aurora Borealis. Ovaj prirodni fenomen ne samo da uživa veliku popularnost, nego je uvršten i među sedam svjetskih prirodnih čuda.

Riječ je o svjetlosnoj pojavi koja se može pojaviti u živim bojama, a koja je rezultat sudaranja različitih čestica plinova u atmosferi, najčešće na visinama između 90 i 150 kilometara.

FOTO: SNORRESTINESSEN.COM

Kuće su na stupovima i napravljene su od prirodnih materijala (uglavnom drva ) kako bi se što bolje uklopile u svoje prirodno okruženje. Ovakav pristup u projektiranju  omogućio je da se sačuvaju postojeća stabla i postave objekti tako da prozori pružaju najbolji pogled na uistinu veličanstven okoliš.

FOTO: SNORRESTINESSEN.COM

„Jedinstvena lokacija, prekrasna priroda i zadivljujući pogledi postali su i izvor inspiracije i izazov za ovaj projekt”, kaže arhitekt Snorre Stinessen.

„Radili smo sa zgradama kao skulpturama, njihovi volumeni smješteni su u krajolik kako bi se očuvalo drveće kao i biljke koje rastu okolo i otkrivaju pogled na okolicu i, naravno, polarnu svjetlost”, dodaje arhitekt.

FOTO: SNORRESTINESSEN.COM

Kuće gostima pružaju potpunu privatnost, nudeći panoramski pogled na fjord kroz velike prozore. Veća se sastoji od ulaznog hodnika i garderobe, kupaonice, dnevnog boravka s kuhinjom i blagovaonicom, tri spavaće sobe s vlastitim kupaonicama i kompaktnog radnog prostora skrivenog u ormaru izrađenom po mjeri. Manja kuća služi kao paviljon za promatranje i mjesto za odmor.

Komentari