Kuhinja, dnevni boravak i blagovaonica u samo 16m2? I to je moguće!

Studio Mirjane Mikulec opremio je stan od 40 kvadrata s dvije spavaće sobe. To je značilo da će dnevni boravak i kuhinja morati biti dijelom istog prostora, kao i blagovaonica te radni kutak – u preostalih 16 kvadrata

 

 

 

U svega 16 kvadrata smjestili smo četiri funkcionalne zone – dnevni dio, blagovaonski, radni i kuhinju. Osim što je, barem u funkcionalnom smislu najvažniji dio ovog prostora, kuhinja služi i kao pregrada između hodnika i ostatka stana. Kako bi se adekvatno izradila prema mjerama prostora, kuhinja je izrađena po mjeri s maksimlano iskorištenim prostorom za spremanje stvari.

 

Foto: Darko Mihalić

 

Dnevna je soba spojena s kuhinjom, a blagovaonica, barem u klasičnom smislu riječi, je izbačena iz plana. Umjesto toga, osmislili smo dva konzolna stola koji se nalaze tik uz prozore. Oni većinu vremena služe kao radni kutak, a po potrebi se mogu spojiti i tako „glumiti“ blagovaonski stol.

 

Foto: Darko Mihalić

 

U nastavku se nalazi ormar koji je ujedno i funkcionalni produžetak kuhinjske radne ploče i spremišnog prostora. Na njemu se nalazi TV, a prostor ispod može se koristiti za spremanje stvari koje pripadaju zoni kuhinje ili pak dnevnog boravka.

 

Foto: Darko Mihalić

 

Važnu je ulogu u kreiranju ovog rješenja odigrala i svjetlost. Stan je vrlo svijetao, u prostor dopire puno prirodne svjetlosti pa je ta činjenica i omogućila ovakvo rješenje. Kako je prostor doista male kvadrature, bilo je važno koristiti nježne tonove i izbjegavati pretjerano upečatljive uzorke. Pod tako krasi keramika u sivoj boji, a nijanse zelene boje isprepliću se u zoni dnevnog boravka. Ostatak prostora u nježnim je, svijetlim bojama i dekoru drveta.

 

Foto: Darko Mihalić

 

Kako je teklo opremanje ovog prostora pogledajte u videu!

Komentari