10 provjerenih savjeta za opremanje malih stanova

Mali prostori poseban su izazov za svakog dizajnera interijera, pa tako ni ja nisam iznimka.

Životni prostori skromne kvadrature postali su sve češći izbor mnogih obitelji ne samo u Hrvatskoj, već i u cijelom svijetu, osobito najvećim svjetskim metropolama. No, uvijek ističem da to ne mora nužno biti ograničavajući faktor – kreativnost i pokoji insajderski trik sasvim su dovoljni da se i tridesetak kvadrata pretvori u udoban i šarmantan dom.

Foto: Darko Mihalić

Oslonite se na svijetle boje

Svakako izbjegavajte tamne nijanse i pretjerano upečatljive uzorke, osobito kada je riječ o većim površinama poput zidova, ormara i sličnih elemenata u prostoru. Predlažem bijelu kao optimalan izbor za podlogu, a onda se detaljima i sitnijim komadima namještaja slobodno poigrajte kojim god bojama ili uzorcima želite.

Investirajte u namještaj po mjeri

Znam da mnogi misle kako je ovo skuplja varijanta, no vjerujte – višestruko je isplativija od gotovog namještaja. Ako vam je svaki centimetar važan, svakako predlažem namještaj koji će biti rađen točno prema mjerava vašeg životnog prostora. Ovo osobito vrijedi za kuhinje i dnevne boravke ili pak garderobne ormare.

Iskoristite zidove cijelom dužinom i visinom

Manjak skladišnog prostora jedan je od osnovnih problema s kojim se susreću vlasnici malih stanova. Najbolje rješenje svakako su veliki ormari koji zauzimaju cijeli zid – poslužite će za spremanje svega, od odjeće i obuće pa sve do kućanskih aparata i stvari s kojima jednostavno nemate gdje – a svi znamo da je takvih stvari u malim stanovima previše.

Obratite pažnju na povezanost i koherentnost prostora

Ovo je vjerojatno i najvažnija stavka od svih. To znači da imate na umu svoje navike i životni stil, te u skladu s time gradite interijer. Volite li gledati filmove i serije, pripazite da se TV može gledati iz svih zona, te da je internet signal stabilan i jednak u svim dijelovima stana. Dapače, danas većina uređaja koje koristimo zahtijeva ili podržava spajanje na Internet pa svakako predlažem da ovo imate na umu prilikom planiranja. Otvoreni tip prostora idealan je za bežični internet, no ako ne želite rušiti zidove, predlažem da razmislite o Vipovom pojačivaču signala koji je odlično rješenje upravo za ovakve prostore.

Povežite materijale i boje

Najjednostavniji način da izbjegnete greške jest da prije radova i kupovine namještaja točno odredite kolorit i držite ga se. Ako ste odabrali primjerice sivu, plavu i žutu boju, ljubičasti stolić najvjerojatnije neće pasati, ma koliko vam se sviđao i povoljan bio. Posebnu pažnju posvetite podnim oblogama – neovisno o tome koju ćete vrstu odabrati, neka se proteže što većom površinom. Tako će prostor djelovati vizualno veće i povezanije.

Pazite kakav namještaj kupujete

Zaboravite na onu veliku kutnu garnituru koja vam je zapela za oko, ali niste sigurni hoće li stati u dnevni boravak – neće. Ovo je ujedno najčešća greška koju rade Hrvati kada biraju namještaj za sjedenje. Umjesto toga, odaberite dvosjed jednostavnih linija, originalnu fotelju i tabure. Imat ćete jednako sjedećih mjesta i ljepši, smisleniji dnevni boravak.

Multifunkcionalni namještaj

Fotelja koja se rasklapaju u dodatni ležaj, stolići za dnevni boravak koji se mogu skupiti jedan pod drugi ili pak po potrebi rastegnuti, tabure koji skriva prostor za časopise ili igračke vaših klinaca – poduži niz prednosti ovakvog namještaja vjerojatno nije potrebno objašnjavati ili naglašavati, no štednja prostora i novca svakako su pri vrhu popisa.

Pažljivo s ukrasima!

Mali prostori ne trpe previše detalja i ukrasa, zato pažljivo odaberite one koje ćete izložiti i pokazati. Kako biste uštedjeli na prostoru i istovremeno dobili na stilu, predlažem da se oslonite na nekoliko jednostavnih zidnih polica. Ukrasite ih knjigama, suvenirima, sitnicama i drugim vama omiljenim ukrasima. Čak i manje slike ili okviri mogu odlično izgledati.

Ništa bez optičkih varki

Tko kaže da ne smijete malo i varati? Ogledala i druge reflektirajuće površine odličan su saveznik. Pozicionirajte nekoliko manjih ogledala na jedan zid ili odaberite jedno veće koje će, osim dojma veće prostorije, dati prostoriji i veliku dozu stila. Inače, ovo je jedan od provjerenih trikova kojim se služe mnogi stilisti i dekorateri, pa zašto ne biste i vi.

Ne zaboravite na karakter

Svaki je prostor priča za sebe, kao što često volim naglasiti, no to ne govorim bez razloga. Možete imati najljepši stan na svijetu, no ako se vi ondje ne osjećate dobro, to jednostavno nije dom. Učinite prostor svojim i dajte mu dozu svog karaktera – tada se ni najmanji stan na svijetu neće doimati premalenim.

Komentari