NOVI ŽIVOT STAROG STOLCA: uz pomoć boje i tkanine obnovite dotrajali komad namještaja

Vjerojatno negdje u domu, garaži ili podrumu držite stari stolac kojeg se spremate baciti u glomazni otpad. Imamo ideju kako ga sačuvati malim ‘uradi sam’ makeoverom.

 


Obnavljanje starih komada namještaja odličan je način da se sačuva dobar komad, ali i da se poigrate stilom uređenja u domu. Antonija Antolović, suradnica InDizajna zadužena za ‘uradi sam’ priloge u emisiji, ovoga će nam puta pokazati kako preurediti jedan stari stolac.

Makeover starog stolca ima nekoliko faza: skidanje starog laka, brušenje, popravljanje nedostataka i bojanje. Krenimo redom…

Lak sa stolice skinite pomoću odstranjivača starih premaza. Nanosite ga u tankom sloju, a po potrebi ponovite postupak.

Dok čekate da odstranjivač krene djelovati, krenite na obnovu sjedišta. Prvo je potrebno maknuti stare slojeve tkanine nakon čega je potrebno iskrojiti novu spužvu kao i novi tapecirung.

Izrežite dasku i krenite s tapeciranjem. Prije odabrane tkanine, stavite na dasku spužvu pa vatelin. Spužvu  pričvrstite ljepilom u spreju i klamericama. Kad je sjedište gotovo, vratite se na stolac. Maknite lak, zatim sve pobrusite kako bi skinuli staru boju i napravite dobru pripremu za novu.

Stolac obojite tehnikom white wash – mješavinom vode i boje, jedan naprema jedan. Na taj način ostat će vidljiva struktura drveta. Za kraj vam preostaje nanijeti zaštitni bezbojni premaz i pričvrstiti sjedalicu.

InDizajn / Foto: Darko Mihalić

 

SVE POTREBNO ZA IZRADU:

za stolicu:

– Luxal desol odstranjivač stare boje

– brusne spužvice, brusni papir, brusna mrežica za teško dostupna mjesta

– ekscentrična brusilica

– Swingcolor akrilni obojeni lak (ral 9001; razrjeđen a vodom 1:1)

– Swingcolor akrilni bezbojni lak

 

za sjedalicu: 

šperploča

spužva

ljepilo u spreju

vatelin

tkanina

klamerica

vijci

Komentari