Predavanja na sajmu InDizajn okupila struku i sve zaljubljenike u arhitekturu i dizajn

Prvi dan sajma interijera InDizajn obilježila su iznimno posjećena predavanja poznatih arhitekata – Xaviera Rosa Majóa iz studija Harquitectes, Nuna Gonçalvesa Fontarre iz studija Mecanoo i Roberta Dragogne iz Studija 92 te dizajnera Andreasa Diefenbacha i Zorana Jedrejčića. Pogledajte kako je bilo na predavanjima koja su se odvijala pod pokroviteljstvom tvrtki Hansgrohe i Axor.

 


Prvi dan sajma InDizajn, koji se održava od 4. do 6. listopada u Areni Zagreb odvijao se u znaku predavanja uglednih dizajnera i arhitekata. Tri od ukupno pet predavanja (studija HARQUITECTES, MECANOO te Studija 92) bila besplatna za članove Hrvatske komore arhitekata (HKA) budući u su uvrštena u program stručnog usavršavanja ove komore.

InDizajn sajam / Foto: Sanjin Kaštelan

VAŽNOST OČUVANJA RESURSA

Niz je započeo dizajner Andreas Diefenbach iz njemačkog dizajnerskog studija Phoenix koji je govorio o održivoj gradnji i dizajnu interijera. Naglasio je važnost očuvanja resursa u struci kao što je arhitektura, posebno vode, smanjenja emisije CO2 te utjecaja potrošačkih proizvoda na okoliš.

Kupaonice su postale prostorije s dvostrukom namjenom: služe za higijenu i relaksaciju i novim proizvodima možemo razdvojiti te funkcije. No jednako je važno koristiti rješenja koja omogućuju učinkovitu potrošnju vode, ali i zadržavaju kvalitetu korisničkog iskustva, s naglaskom na inovaciju kao ključ za održivi dizajn”, komentirao je Diefenbach.

InDizajn sajam, predavanje Andreasa Diefenbacha / Foto: Sanjin Kaštelan

ARHITEKTURA KAO MOST IZMEĐU ČOVJEKA I PRIRODE

Xavier Ros Majó iz studija Harquitectes govorio je o arhitekturi kao mostu između čovjeka i prirode, naglašavajući važnost održivosti u dizajnu. Istaknuo je značajke materijala poput svojstva za termalnu izolaciju, korištenje protoka zraka za smanjenje potrebe za korištenjem klime i integraciju sunčeve svjetlosti u planove projektiranja. Također je govorio o važnosti povezivanja starijih i suvremenih materijala te kontinuiranom poboljšanju zgrada tijekom vremena, ističući kako arhitektura ne samo da gradi prostore, već i redefinira odnose ljudi i prirode.

InDizajn sajam, predavači Nuno Gonçalves Fontarro i Xavier Ros Majó / Foto: Sanjin Kaštelan

PROCES OD KONCEPTA DO KONSTRUKCIJE

Kako izgleda proces dizajna od koncepta do konstrukcije bila je tema izlaganja Nuna Gonçalvesa Fontarre iz studija Mecanoo. On je pokazao projekt u kojem su stvorili outdoor-indoor prostor koji je otvoren i dostupan cijeloj zajednici i ne služi samo stanarima za ulazak u zgradu. Borili su se protiv zatvaranja tog prostora i uspješno osigurali njegovu besplatnu upotrebu. Njihov cilj je, kaže, kreirati prostore s višestrukom namjenom, koji nadilaze prvobitnu funkciju i koriste se u raznim situacijama.

InDizajn saja, predavanje Nuna Gonçalvesa Fontarre / Foto: Sanjin Kaštelan

STVARANJE DODATNOG SMISLA POSTOJEĆIM PROIZVODIMA

Jedan od najpoznatijih regionalnih dizajnera Zoran Jedrejčić govorio je, pak, o stvaranju regionalnih brendova usmjerenih na dizajn i dizajnersko razmišljanje, s fokusom na jednostavan dizajn i multifunkcionalne proizvode. Spomenuo je važnost stvaranja prepoznatljivog dizajnerskog jezika na globalnoj razini, čime se, unatoč ograničenim budžetima, stvaraju proizvodi koji su jednostavni za korištenje i estetski privlačni.

InDizajn sajam, predavanje ZORANA JEDREJČIĆA / FOTO: Sanjin Kaštelan

Poanta je stvoriti dodatan smisao i vrijednost postojećim proizvodima – tako tegle za cvijeće, na primjer, mogu postati stolovi, samonavodnjavajuće posude ili čak posude za hlađenje finih vina. Njegov izričaj karakteriziraju oble linije i korištenje prirodnih materijala, što rezultira bezvremenskim dizajnom koji ne dominira prostorom, a dizajn koji je osmislio za klijente nominiran je za prestižne nagrade.

InDizajn sajam / Foto: Sanjin Kaštelan

ARHITEKTURA ODMORA

Niz predavanja na kojima su se okupili i brojni arhitekti i dizajneri završio je Robert Dragogna iz Studija 92 u čijem je fokusu bio koncept “arhitektura odmora” s naglaskom na atmosferu koju prostor stvara.

InDizajn sajam, predavanje Roberta Dragogne / Foto: Sanjin Kaštelan

Ključno je stvaranje atmosfere koja pruža ugodu, koja omogućava opuštanje i povezanost s okolinom. U dizajnu interijera i eksterijera, važno je razmišljati o tome kako prostor može djelovati na osjetila i emocije. U suvremenom svijetu arhitekti ne prodaju klasičan proizvod, već viziju budućnosti. Investitori dolaze s dugim popisom zahtjeva, no stvaranje konačne vizije projekta je poput plesa – tango između njihovih očekivanja i arhitektove kreativnosti”, ispričao je Dragogna i otkrio kako je Pical, luksuzni Valamarov resort na kojem trenutno radi pravi primjer takvog spoja.

Helena Ježić iz tvrtke Hansgrohe, dizajner Andreas Diefenbach i dizajnerica Mirjana Mikulec / Foto: Sanjin Kaštelan

 

Komentari