ZA ŽIVOTINJE I LJUDE: genijalan višenamjenski namještaj za kućne ljubimce i njihove vlasnike

Nove nastambe za kućne ljubimce savršene su za nale stanove – to nije samo mjesto za igru ​​i spavanje kućnih ljubimaca, već i funkcionalan namještaj za njihove vlasnike.

 


Tijekom nedavno održanog Melbourne Design Weeka, Colin Chee, osnivač YouTube kanala Never Too Small, predstavio je multifunkcionalni namještaj za kućne ljubimce. U kreiranju ove kolekcije za kućne ljubimce sudjelovalo je 11 dizajnera, a njezina posebnost ogleda su u namjeni. Naime, ovaj namještaj nije zamišljen samo za kućne ljubimce, već i njihove vlasnike. Proizvodi iz kolekcije izgledaju poput ‘ljudskog’ namještaja, ergonomični su i značajno štede prostor te su izvrsno rješenje za male stanove.

Koncept ove linije namještaja također je zanimljiv: svih 11 dizajnera neovisno jedan o drugome razvili su na različitim stranama svijeta svoje ideje i zatim ih poslali timu Never Too Small koji ih je implementirao u kolekciju.

I ljubimci i njihovi vlasnici vole novu kolekciju, o čemu svjedoči i Colin Chee iz prve ruke. “Moj pas već obožava ono što sam smislio za njega. Doveo sam ga na sajam na nekoliko dana i često se penjao u svoju novu kuću da odrijema”, izjavio je vlasnik Never To Small.

FOTO: NEVER TOO SMALL

Chee je prvi put došao na ideju namještaja za kućne ljubimce i vlasnike prije nekoliko godina kada je vidio gotovo nove kućice za kućne ljubimce kako završavaju na odlagalištima. Pritom je shvatio da su tamo dospjele uglavnom zato što nisu bile prikladne za kućne ljubimce i više ih nije bilo moguće koristiti na bilo koji drugi način. Stoga su dizajneri u ovom projektu pokušali učiniti namještaj korisnima i za ljude – kuće za kućne ljubimce mogu postati polica za knjige, stolica ili stol.

Možda najkreativniji predmet je Kitty Kabin australskog dizajnera Matta Reynoldsa. Rotirajuća struktura proizvoda može poslužiti kao kuća-kabina za kućnog ljubimca, a za vlasnika – stol za rad.

FOTO: NEVER TOO SMALL

Regal CavyHaus iz australskog dizajnerskog studija Like Butter prikladan je i za zamorce i za knjige njihovih vlasnika. Zamorci imaju prostranu trokatnicu sa spiralnim stubištem koje povezuje dva “prozirna” kata. Prostor između njih bez prozora je “mjesto za spavanje”.

FOTO: NEVER TOO SMALL

Neki su dizajneri crpili inspiraciju iz navika vlastitih kućnih ljubimaca – na primjer, nizozemski dizajner Koen Fraijman dizajnirao je noćni ormarić Slaaptafel s malom ‘ležaljkom’ za malog prijatelja ispod. Zašto viseća mreža? Cohenova mačka obožavala je spavati na sklopivoj kamp stolici pokraj njegovog kreveta – dizajneru je ovaj predmet užasno dosadio, pa mu je pronašao zamjenu.

FOTO: NEVER TOO SMALL

Španjolska dizajnerica Mariana de Delás stvorila je minijaturnu višebojnu rampu za svog jazavčara s kratkim nogama – pomoći će psu da se lakše popne na sofu. A odmah ispod je ugodna kućica…

FOTO: NEVER TOO SMALL

U suradnji s malezijskim studijem Bid Studio, Colin Chee je stvorio nešto za sebe i svog psa: Shiro je pravokutna kućica za pse koja dolazi s… klupom! Sama kuća može postati punopravni stolić za kavu.

FOTO: NEVER TOO SMALL

Postoje i kućice na kojima možete sjediti – Pet-level britanskog studija Studiomama može biti i stol i stolica; a na sklopivi stolac bez ijednog vijka UUOOII njemačke dizajnerice Paole Bagne možete nešto staviti ili samo sjesti.

FOTO: NEVER TOO SMALL
FOTO: NEVER TOO SMALL

Ali kuća iz Tsai Designa može postati ležaljka – idealna je za one koji vole sjediti na podu. Možete se nasloniti na njega i čitati knjigu.

FOTO: NEVER TOO SMALL

 

 

Komentari