UGODAN ŽIVOT NA OTVORENOM: kako se zaštititi od sunca i neželjenih pogleda na balkonu ili terasi

Otvoreni balkon, terasa ili vrt idealno su rješenje za ljeto jer nude boravak na zraku i pogled na zelenilo, no potrebno je ipak imati i mogućnost zaštite – kako od jakog sunca tako i neželjenih pogleda i zvukova iz susjedstva. Imamo ideje i rješenja kako možete riješiti ovaj problem i ostvariti maksimalan užitak u svome vanjskom prostoru!

 


Sezona života na otvorenom već je za mnoge počela. Kada vrijeme to dopušta, svi želimo što više vremena provoditi u vanjskom prostoru svoga doma – na balkonu, terasi ili vrtu. Oni u ovim mjesecima postaju produženi dnevni boravci i blagovaonice. A oni sretnici koji imaju tu mogućnost, imaju i kuhinju na otvorenom.

No, u uživanju u vanjskom prostoru znaju nas, osim jakog sunca, ometati buka i neželjeni pogledi prolaznika ili iz susjedstva. Stoga je bitno zaštititi se od sunca u doba dana kada su temperature najviše i direktno izlaganje suncu štetno kao i od buke i nedostatka privatnosti.

Foto: Bauhaus

Potražili smo rješenja u bogatoj ponudi Bauhausa koja će stvoriti hlad, maksimalnu ugodu i intimu dok boravite u vanjskom prostoru. Usput će ovakve ideje moći biti korisne i kada puše vjetar ili pada lagana kiša.

Sve ideje koje smo pronašli imaju jaku estetsku notu tako da s njom možete podići izgled svoga eksterijera. Bitno je samo odabrati model koji odgovara vašim potrebama i koji će se stilski uklopiti u prostor.

Foto: Bauhaus

ZELENA OGRADA

Čak i kada je uvučen u zgradu odnosno kuću, vanjski prostor treba imati zaštitu od sunca. To ćete najjednostavnije postići sadnjom bilja koje će vam pružiti i novu dozu svježine i povezanost s prirodom. Razmislite o puzavcima ili velikim grmovima koje ćete posaditi, ako niste u vrtu, u neku veću teglu ili žardinjeru.

Također, uvijek možete napraviti živicu koja će vas sakriti od znatiželjnih pogleda. Ovdje prednost treba dati zimzelenim biljkama. Na primjer, bršljan ili divlja loza koje se mogu uvijati uz drvenu pregradu ili rešetku.

Imajte u vidu da ćete takve grmove morati redovito održavati. Orezivanjem i pričvršćivanjem za zid ili ogradu moći ćete usmjeravati u pravcu kojem želite.

Foto: Bauhaus

SAKRIJTE SE TKANINOM ILI TRSKOM

Ako niste od bilja ili želite dodatak, predlažemo zaštitu ograde trskom ili nekim čvrstim materijalom. Tako ćete spriječiti dotok jakog sunca na balkon i stvoriti hlad, a usput se zaštititi od znatiželjnih pogleda. Mnoge od ovih tekstilnih ograda nude i UV zaštitu. Montaža je jednostavna uz pomoć PVC vezica i žica koji se kupuju posebno.

FOTO: BAUHAUS
FOTO: BAUHAUS

ŠTO JE BALKON BEZ SUNCOBRANA?

Drugi i najčešći način zaklona od sunca je dobri stari suncobran. Ova spravica je ‘must have ‘za ljetni život na balkonu ili terasi. Štitit će od sunca i kiše i pomoći stvoriti skroviti kutak za opuštanje usred grada. Vrlo praktičan element u koji se isplati investirati jer će vam služiti godinama, a kada ga ne koristite dovoljno je samo ga zaklopiti. Također, lako ćete ga skladištiti tijekom zimskih mjeseci – potrebno je samo nabaviti navlaku za njega ili ga skloniti u dio balkona koji nije na udaru kiše i snijega.

FOTO: BAUHAUS

Suncobran ima još jedan adut – mobilan je i možete ga premještati kako vam odgovara, odnosno kako se sunce pomiče. Također, mnogi modeli imaju opciju podešavanja visine i nagiba a neki imaju i ugrađenu rasvjetu u unutrašnjosti kišobrana što ga čini dodatno praktičnim u večernjim satima.

FOTO: BAUHAUS

TENDA JE IDEALNA I ZA BALKONE, NE SAMO TERASE

Treća opcija je tenda koja pruža još veću razinu zaštite od sunca, i idealna je za one balkone i terase koje su na jugu ili zapadu. Ovo je izvrstan način zaklona od sunca i omogućava da vani budete čitav dan, bez obzira na broj stupnjeva u zraku. Neke tende su toliko velike da mogu pokriti prostore velikih terasa.

Dodatni adut, kao i kod suncobrana, jest mogućnost sklapanja tende kao i doziranja njezine otvorenosti. Kada je u potpunosti sklopite, ostat će zaštićena tijekom cijele zime od jakog vjetra, vlage i snijega.

Foto: Bauhaus

Noviji modeli suncobrana i tendi su iznimno otporni na sunce i trajat će godinama zahvaljujući kvalitetnim materijalima – impregniranoj tkanini koja uspješno odbija vodu i prašinu. Dodatnu kvalitetu nude i tende s metalnom konstrukcijom, koje su idealne za terase, a neki modeli umjesto platna imaju prozirnu plastiku.

Također, ako želite još veću dozu funkcionalnosti, razmislite o tendi koja radi na daljinski upravljač. Tako ćete vrlo brzo postići željeni položaj tende. Ovakve tende, u slučaju da nestane struje, uvijek možete i ručno pokrenuti.

FOTO: BAUHAUS

MODERNI PAVILJON

Zelenilo, suncobran kao i tenda izvrstan su način zaštite od sunca i znatiželjnih pogleda. Naročito ako je pozicija balkona na jugu ili zapadu a izloženost pogledima i buci veća. Tada je dobro kombinirati ih s drugim rješenjima. O njima saznajte u nastavku!

A prije toga, ako imate vrt, razmislite o našem prijedlogu paviljona s čvrstim aluminijskim okvirom koji ima i mrežu protiv insekata na bočnim stranicama. Osim što štiti od sunca i komaraca, te omogućuje da u njemu boravite dobar dio godine, paviljon unosi dozu romantike u vanjski prostor.

FOTO: BAUHAUS

PREGRADE ZA VEĆU PRIVATNOST

Ovo je najlakši i najučinkovitiji način da razgraničite svoj prostor. Ali nemojte odabrati previsoku pregradu, inače će blokirati cijeli pogled i stvoriti depresivnu atmosferu (osobito za male prostore!). U ponudi imate razne veličine i dimenzije ograde, kao i oblike, tako da možete oblikovati pregrade po svojim željama i potrebama kao i odabrati željeni materijal.

FOTO: BAUHAUS

Imajte u vidu da ćete drvene ograde morati održavati premazivanjem zaštitnim sredstvima i bojama.

FOTO: BAUHAUS

VANJSKE ROLO ZAVJESE

Rolo zavjese odnosno sjenila sjajno funkcioniraju i u eksterijerima. Učinkovite su i balkonima i terasama – štite od sunca te znatiželjnih pogleda iz susjedstva ili s ceste. To je također izvrstan način da spriječite dolazak jakog sunca u interijer – dnevni boravak i ostale prostorije.

Balkonska sjenila funkcioniraju kao okomita tenda jer su čvrsto fiksirani za strop ili zid balkona odnosno terase, kao i njezinu ogradu, te ju možete podešavati kako vam odgovara. Ovakve tende su vrlo čvrste jer imaju i dodatnu stabilizaciju gumenim kablovima i kukama, tako da nema bojazni od oštećenja ili slabog djelovanja.

FOTO: BAUHAUS

Još više inspiracije za uređenje vašeg balkona ili terase kao i ideja za zaštitu od sunca i neželjenih pogleda pronađite na Bauhausovom Instagram profilu. 

 


 

PROMO

 

Komentari