NEW YORK: zavirite u najtanji neboder na svijetu i saznajte kako se kreću cijene stanova u njemu

S neboderima je uglavnom ovako: ili ih volite ili ne. No, i oni koji im nisu skloni ne mogu ostati imunu na određenu impresivnost i odvažnost koju nose ovakvi tipovi građevine.


 

Svi ljubitelji moderne arhitekture s nestrpljenjem su dočekali novi neboder u srcu New Yorka, u središtu Manhattana, s pogledom na Central Park. Poznato je kako su u New Yorku troškovi života izuzetno visoki a svaki kvadrat stambenog prostora je dragocjen i vrlo skup. No, to nas ne sprečava da malo sanjamo i vidimo kako izgledaju nove građevine i život u njima.

Velika jabuka jedna je od najomiljenijih svjetskih metropola zbog svoje energije i ambicije. I arhitekture, naravno. U posljednjih nekoliko godina najveću pažnju ustvari privlači arhitektura grada, točnije njezina odvažna struktura. Nedavno je predstavljen „najmršaviji“ toranj na svijetu.

 

FOTO: EVAN JOSEPH

STEINWAY TOWER U NEW YORKU

Izgradnja takve arhitektonske vizije zahtijevala je dosta rada. Uz zajednički napor građevinara i arhitekata niknuo je Steinway Tower koji se nalazi na adresi ‘111 West 57th Street’ te izgleda impresivno poput spomenika. Ovo ime neboder, koji ima 91 kat, dobio je po mjestu na kojem je podignut – na istoj ovoj parceli nekoć se nalazila poznata tvrtka koja je proizvodila klavire – Steinway & Sons..

Riječ je o najtanjem neboderu na svijetu (baza mu je široka samo 17,91 m) i ujedno trećim najvišim u New Yorku, koji doseže nevjerojatnih 436 m visine, uključujući ukrasnu čeličnu krunu od 92 m.

Foto: Architecture

NEBODER OD BETONA NAJVEĆE ČVRSTOĆE

Iako je visok i iznimno vitke konstrukcije te prkosi gravitaciji, što na prvu možda ne djeluje najučinkovitije, riječ je o dvodijelnoj zgradi. Sastoji se od znamenitog Steinway Halla i novog nebodera, odnosno kuća kojih ima 14, te 46 prizemnih i dvoetažnih rezidencija unutar tornja.

Ne samo da ta nova konstrukcija izgleda nevjerojatno mršavo iz svakog kuta, ona to zapravo i jest. Ima omjer visine i širine 24:1, što službeno čini Stainway Tower najmršavijim neboderom na svijetu. Međutim, stanovnici se ne moraju brinuti da bi se zgrada mogla prevrnuti ili prepoloviti tijekom oluje. Naime, zgrada je napravljena od betona najveće čvrstoće na svijetu.

Foto: Architecture

CIJENA STANOVA U NEBODERU

Interijer potpisuje njujorški Studio Sofield. Fotografije koje su objavili dizajneri prikazuju raskošna predvorja ukrašena vapnencem, mramorom, čelikom i baršunom, tamno sive masivne hrastove podove i originalna umjetnička djela slikara Picassa i Matissea.

Unutrašnjost zgrade također uključuje 25-metarski bazen smješten u svijetloj prostoriji s prozorima od poda do stropa i nizom Kentia palmi. Cijene visokih rezidencija (60 stanova) kreću se od 7,75 do 66 milijuna dolara.

FOTO: ARCHITECTURE
Komentari