Ostalo je manje od 2 tjedna za prijavu na Wienerberger Brick Award

Najveći svjetski proizvođač opeke već dvanaest godina dodjeljuje prestižnu arhitektonsku nagradu

U tijeku je natječaj za prestižnu arhitektonsku nagradu – Wienerberger Brick Award. Najveći svjetski proizvođač opeke svake dvije godine dodjeljuje nagradu za najbolja arhitektonska rješenja od opeke. Wienerberger Brick Award obuhvaća projekte koji ostavljaju snažan i trajan dojam u arhitekturi te je ujedno priznanje posebno uspješnim primjerima moderne arhitekture od opeke.

Natječaj je otvoren od 2. siječnja a sve radove pristigle do 10. travnja 2017. godine ocjenjivat će stručno vijeće koje čini arhitekt Robert Jonathan Loher, arhitekt Tomaž Krušec te Wienerbergerov product manager za Jugoistočnu Europu Tomislav Franko.

Prije same nominacije za međunarodno natjecanje Brick Award ’18 provest će se natjecanje na regionalnoj razini Brick Award 17SEE na kojem će stručnjaci odabrati najbolje projekte iz cijele regije.

Ovogodišnji Brick Award poseban naglasak stavlja na prirodnu integraciju u okoliš, geometriju, karakter, ali i kvalitetu zgrade i osvjetljenje. Kako bi mogao konkurirati na natječaju, značajan dio projekta mora biti izveden od opeke, a završetak izvedbe projekta mora biti 2014. godina ili kasnije. Kroz pet kategorija ocjenjivat će se nove, rekonstruirane i obnovljene zgrade koje su energetski efikasne i ekološki prihvatljive.

Feeling at home kategorija podrazumijeva jednoobiteljske kuće, kuće u nizu i manje projekte grupiranih kuća građenih prema visokim standardima arhitekture. Living together kategorija odnosi se na višeobiteljske kuće, odnosno inovativna stambena rješenja koja su u obzir uzela trendove i izazove moderne urbanizacije. Kategorija Working together podrazumijeva komforne, estetski lijepe i funkcionalne poslovne zgrade, urede i industrijske objekte dok je kategorija Sharing public spaces usmjerena na komforne, estetski pogođene i funkcionalne javne zgrade za školovanje, kulturu i zdravstvene namjene, javne prostore i infrastrukturne projekte. Posljednja kategorija, pod nazivom Building outside the box odnosi se na inovativan koncept i način korištenja opeke, korištenje novih tehnologija gradnje, posebnih vrsta opeke, unikatne opeke i posebnih ukrasa.

„Kategorije Brick Awarda prilagođavamo postojećim trendovima no uvijek zadržavamo opeku kao temeljnu komponentu bezvremenske gradnje. Upravo korištenjem prirodnih materijala u formi suvremenih instalacija dobivamo jedinstvena arhitektonska rješenja koja zadovoljavaju i ekološke standarde. Još jednom pozivam sve arhitekte da u posljednjih 15 dana natječaja prijave svoja djela na Wienerberger Brick Award.“ – izjavio je Tomislav Franko, Wienerbergerov product manager za Jugoistočnu Europu Tomislav Franko.

Više informacija o samom natječaju te prijavi na Wienerberger Brick Award možete pronaći ovdje.

Komentari