KAD LIJEČNIK DIZAJNIRA: lampa inspirirana fiziološkim procesima u tijelu

Sve samo ne obična podna lampa Dif svojim sjenilima podsjeća na krvna zrnca a stalak na krvožilni sustav. Takve asocijacije ne čude, jer je njen autor, dizajner Taras Zheltyshev, po obrazovanju liječnik.


 

Dizajner Taras Zheltyshev po obrazovanju je liječnik i to se ogleda u mnogim njegovim radovima. Iako se ne bavi medicinom nego dizajnom, formalno obrazovanje u tom području znatno utječe na predmete koje oblikuje. Tako ovaj ruski dizajner stvara neobične i doista originalne dizajnerske kreacije (lampe, naslonjači, klub stolići, sofe..) a među njima su svakako najpoznatije umjetničke igračke koje možete vidjeti u galeriji na kraju članka.

Foto: YOOMOOTA.COM

Novi rad, podna svjetiljka Dif nastavlja ovu tradiciju i bavi se temom ljudske fiziologije. Sjenila u obliku kugle s mini šiljcima uvelike podsjećaju na krvne stanice, a cijevi koje vode do njih odnosno stalak nalikuje na krvožilni sustav kroz koji se zrnca kreću. Model je izrađen od akrtila, stakla i metala.

Foto: YOOMOOTA.COM

„Svaki predmet, bilo da se radi o skulpturi ili elementu u uređenju interijera, nije samo ilustracija procesa svojstvenih ljudima, već za mene i važna alegorija“, kaže dizajner.

Foto: YOOMOOTA.COM

“Stoga moja Dif podna lampa ne samo da ima fizički štiti stanare noću, već je i važan vodič i oslonac. Ovo je svjetlo koje vam omogućuje da se zaštitite od iracionalnih strahova, a svatko od nas se s njima suočava“, dodaje dizajner koji priznaje da je na neki način i sam hipohondar i da se suočava sa strahom od mnogih bolesti.

Foto: YOOMOOTA.COM

Zanimljivo je da se ova podna lampa, posve slučajno, pojavila kada i barbiecore trend te da se savršeno bojama, a i upečatljivim dizajnom uklapa u njega.

Komentari