KOPIRAJ STIL: Blagovaonica u hladnim tonovima

Tko kaže da hladne boje u blagovaonici ne mogu izgledati udobno i efektno?

Iako mnogi od njih zaziru i radije biraju one tople, hladne nijanse mogu odličan su odabir za sve one koji u svom domu teže dojmu luksuza i elegancije. Sive, plave, a ponekad i zelene nijanse odlično funkcioniraju u dnevnim boravcima i spavaćim sobama, no ni blagovaonice nisu prostorije koje treba zaobilaziti. Jedan od primjera je i blagovaonica koja nam je poslužila kao inspiracija za ovotjednu rubriku.

Želite li ipak biti sigurni da prostorija unatoč hladnim tonovima neće izgledati neudobno i sterilno, pobrinite se da prostorom vladaju prirodni i topli materijali poput drvenih dekora, bakrenih akcenata ili pak čupavih i mekih tepiha ili jastučića.

Foto: Darko Mihalić

Želite li u svom domu opremiti blagovaonicu baš poput ove, predlažemo da se oslonite na gore spomenutu paletu boja, a kao odvažan kontrast može vam poslužiti i žuta boja. Manji komadi namještaja i pokoji krupniji komad poput stolica neka budu u plavoj nijansi, a možete ih kombinirati s onim sivima. Kao i uvijek, ključ je u pravilnom doziranju i izbjegavanju pretjerivanja. Što je boj intenzivnija, u manjim je dozama koristite. Svjetlo siva je neutralna i neupadljiva boja koja može krasiti većinu zidova i krupnijih komada namještaja, no isto ne vrijedi i za ostale boje – plava i žuta u znatno su manjim količinama, no optički ipak dominiraju prostorom.

U nastavku donosimo naš odabir detalja i namještaja kojim ćete jednostavno iskopirati izgled ove blagovaonice!

1 Set porculanskih šalica, Ira Commerce, 173 kn

2 Mirisna svijeća Mirjane Mikulec Sfera mirisa No.1 Kamen, Naftalina, 130 kn

3 Ukrasna vaza, Lesnina, 119 kn

4 Viseća svjetiljka, Lesnina, 699 kn

5 Radna ploča, oplemenjena iverica, 18 mm, 103,75 kn/m2 ili 25 mm, 133,88 kn/m2, Elgrad

6 Kuhinjska radna ploča debljine 38 mm, 195 kn/m2, Elgrad

7 Buketić hortenzija, Ira Commerce, 28,89 kn

8 Blagovaonski stol, Lesnina, 5482,26 kn

9 Stolica, Lesnina, 399 kn

10 Etažer za kolače, Ira Commerce, 215,45 kn

Komentari