Shabby chic elementi u modernom stanu

Zagrebački dvosobni stan u vlasništvu je gospođe zrelije životne dobi. Njen je dom naprosto vapio za za osvježenjem i promjenom instalacija jer od same izgradnje nije bio adaptiran. Stil koji je vlasnica zaželjela bio je svima omiljen i popularan „shabby chic“ koji na profinjen način obnavlja starije, korištene predmete i prostore, preobražavajući ih u savršeni spoj starinske elegancije i suvremene jednostavnosti. Laminat s tiskom na podovima, tapete s jednostavnim, nenametljivim uzorcima i svjetle boje koje su korištene pri preuređenju dali su ovom domu svježinu. 

Kupaonica

Relativno mala i uska kupaonica s većom kadom i tušem vizualno je proširena bijelim keramičkim pločicama i bijelom bojom zidova. Sjedećoj kadi klasičnih linija, samo djelomično odvojenoj staklenim zidom, pridodan je moderan, veliki tuš. Zanimljiv miks starinskog i suvremenog vidi se u kontrastu između ogledala ukrašenog romantičnim uzorcima i četvrtastog umivaonika s jednoručnom slavinom, a vizualno povećanje prostora postignuto je i dvostrukim osvjetljenjem. Kupaonski namještaj bijele boje i jednostavnih linija, bez ručki, skladna je protuteža cijevnom radijatoru koji je istovremeno suvremeno, elegantno rješenje grijanja za kupaonicu i djeluje kao dekorativni element. Dnevna svjetlost obasjava kupaonicu tijekom dana kroz uski prozor smješten u visini radijatora. A u večernjim satima umjetna svjetlost stiže sa stropa i sa zida, iz svjetiljke smještene iznad ogledala.

Hodnik

Hodnik je prostorija kroz koju prolazimo mnogo puta dnevno, stoga je važno da u njemu nema nepotrebnih predmeta koji otežavaju kretanje. U ovaj prostrani hodnik, čiji pod također prekriva laminat s uzorkom listića, komotno su se smjestili veći ormar i ormarić s ladicama identičnog starinskog stila, s metalnim ručkicama. Nježnu toplinu i „domaći“ ugođaj hodniku daju pastelni tonovi tapeta, kao i detalji od prirodnih materijala. Klasična drvena stolica s naslonom, zidna vješalica od tamnog drva i pletena košara sa suhim cvijećem savršena su nadopuna i prirodan kontrast svijetlim tonovima zidova, poda i vrata.

Kuhinja

Kuhinjski elementi jednostavnih linija, izrađeni po mjeri od bijelog iverala, skladno su se stopili s svijetloplavom bojom zidova i laminatom s uzorkom listića. U istom su tonu obojene drvene ručkice kuhinjskih elemenata, kao i stolica bez naslona koja neodoljivo priziva sjećanja na prošla vremena. Premda je stan uređen za gospođu starije životne dobi koja voli šarm starinske elegancije, kuhinja mora prije svega biti funkcionalna i praktična. Stoga su hladnjak i ugradbeni štednjak „uzeti“ iz suvremene današnjice. A pogled na stolice smještene uz mali kuhinjski stol, ponovno nas vodi na ugodan izlet u prošlost. Na policu smještenu iznad stola mogu se smjestiti mali ukrasni predmeti, a svjetlost koja dolazi iz stropne svjetiljke u obliku zvona cijeloj prostoriji daje nježnu toplinu i ugođaj doma.

Dnevni boravak

Prostrani dnevni boravak, čiji pod je prekriven laminatom, ima čak četiri izvora svjetlosti – stolna, podna i stropna svjetiljka te balkonska vrata koja pokriva dugačka zavjesa, u gornjem dijelu također ukrašena motivima listova. Kombinacijom ovih izvora svjetlosti mogu se stvarati različiti ugođaji u prostoriji – topao i nježan, prigušen ili svjež i otvoren. Jednostavan trosjed tamnosmeđe boje skladno se stopio s visokim, uskim ormarićem s policama za knjige i klasičnom komodom.
Budući da između dnevnog boravka i kuhinje nema vrata, u ove se dvije prostorije svjetlost slobodno prelijeva i nadopunjuje. A odsustvo vrata ima još jednu prednost – vizualno povećanje prostora. Jedan zid dnevnog boravka prekriven je tapetama nježno plave boje koje također imaju motive listova, dok su ostali samo obojeni istom nježno plavom bojom.

Praktičnost, jednostavnost i udobnost i ovdje su bili na prvom mjestu, no svakako se nije zaboravilo ni na zanimljive detalje. Jedan od njih je zidni sat s rimskim brojkama koji živahno otkucava sekunde i minute sadašnjeg vremena koje žuri u budućnost, obogaćeno iskustvom, ljepotom i neodoljivim šarmom romantične prošlosti.

Komentari