MIRJANA MIKULEC SAVJETUJE: kako urediti stan ili kuću koju želite prodati ili iznajmiti

Nova 26. sezona InDizajna donijela je neke novosti u emisiji. Od ove sezone ekipa predvođena Mirjanom Mikulec donosi vam novi prilog iz svijeta nekretnina, koji  će donositi nove trendove, teme i savjete o tom tržištu.

 


Uvijek je dobro biti informiran o svijetu nekretnina, a naročito ako prodajete ili kupujete neku nekretninu. Saznajte u nastavku nekoliko savjeta o tome od Mirjane Mikulec koja unutar svoje tvrtke već nekoliko godina ima i agenciju za nekretnine.

DRŽITE SE JEDNOSTAVNOSTI

Budući da je tržište nekretnina najaktivnije upravo nakon ljeta, posebice kada je je riječ o gradu Zagrebu i da se najveći broj kupoprodaja realizira upravo sada, prva u nizu tema je uređenje nekretnine za najam ili prodaju.

Ovo pitanje često je kako u našem arhitektonskom studiju, tako i u agenciji. Kada je riječ o nekretnini za prodaju ili najam, odnosno investiciju, važno je zadržati se na jednostavnosti.

Tražimo dom / Foto: Darko Mihalić

NE ZABORAVITE NA VAŽNOST PRVOG DOJMA

Važnost prvog dojma često mi se čini zanemarena. Iako postoje kupci  i investitori koji bez obzira na trenutno stanje prostora mogu prepoznati njegov potencijal, iskustvo nam kaže da i dalje najveći broj kupaca mogu odbiti sitnice kao što je primjerice zid u intenzivnoj boji koji odskače od ostatka uređenja.

Dakle, važno je pri uređenju koristiti tonove iz neutralne palete boje, one koje djeluju opuštajuće i umirujuće i u kojima se svi mogu zamisliti.

Tražimo dom / Foto: Darko Mihalić

Bez obzira na to što možda prodajete nekretninu kojoj je svakako potrebna adaptacija, izbacivanje starog namještaja, osvježavanje zidova u bijelo i temeljito čišćenje prostora dobri su prvi koraci za privlačenje kupaca.

Kupci za stan u kojem je priviše namještaja ili privatnih stvari kažu da imaju dojam da ih napada namještaj i da im se stan čini manji nego što tlocrtno je, pa pokušajte izbjeći ostavljanje takvog prvog dojma.

Cilj je da kupac može zamisliti sebe u stanu, a ako su vaše privatne fotografije i predmeti u stanu, to je će otežati njegov zadatak.

Tražimo dom / Foto: Darko Mihalić

KUPAONICA I KUHINJA SU KLJUČNE

Ako se nekretnina prodaje namještena, posebnu pozornost posvetite prostorijama kao što su kupaonica i kuhinja. Upravo one su ključne u procjeni vrijednosti nekretnine jer kod adaptacije zahtijevaju najveće budžete.

Ovdje nije riječ o prekrivanju potencijalnih minusa nekretnine, već je riječ o sitnim kozmetičkim zahvatima koji mogu podići vrijednost nekretnine.

S druge strane, nemojte zaboraviti naglasiti njezine prednosti. Ako je riječ o primjerice nekretnini s velikim prozorima koji propuštaju puno dnevnog svijetla ili lijepim pogledom, naglasite te karakteristike stana. Čisti prozori s prozračnim bijelim zavjesama nisu značajna investicija, a sigurno će se isplatiti.

Tražimo dom / Foto: Darko Mihalić

ŠTO KADA IMATE STAN ZA NAJAM?

Kada je riječ o stanovima za najam, u Hrvatskoj se oni još uvijek u pravilu iznajmljuju namješteni.

Neutralni tonovi kao što su bijela, siva, bež i dekor drva uvijek su dobar izbor. Zadržite se na osnovnim elementima namještaja, naročito ako je riječ o manjoj kvadraturi. Potencijali najmoprimac će u takvom interijeru iz pomoć svojim osobnih stvari i dekoracija prostru dat karakter, dok će prodavatelj po potrebi lako zamijeniti neke od elemenata bez da narušava skladnosti  prostora.

Tražimo dom / Foto: Darko Mihalić

PRIPREMITE PAPIRE POTREBNE ZA PRODAJU

Nakon što se prepoznali mane i prednost vaše nekretnine i pripremili je za prodaju, ne zaboravite pripremiti svu papirologiju koja je potrebna za realizaciju kupoprodaje.

Ako vam se taj dio čini kompliciran, što je vrlo često slučaj,  naročito kod primjerice prve kupoprodaje, javite se našim agentima koji su u svakom trenutku spremni pomoći vam kako bi ovaj intenzivan proces prošli sa što manje nervoze i u što kraćem vremenu.

Kako do agenata i ponude nekretnina u agenciji Mirjane Mikulec? Kliknite OVDJE.

 

Komentari