Povratak tapiserija u interijere: mlada kreativka Ivona osvaja svojim zidnim dekoracijama

Retro trendovi u interijerima, kao i povratak prirodnim materijalima i starinskim umijećima vratio je i tapiseriju kao dekorativni element na naše zidove. Upoznajte jednu domaću kreativku, Ivonu Martinčić koja će na sajmu InDizajn održati radionicu izrade tapiserije te saznajte kako se možete prijaviti

 

Ivona Martinčić pletenje i izradu tapiserije interpretira na svoj, osebujan način. I zato njezini radovi – bilo da je riječ o pletenim sjenilima za lampu ili dekicama s predimenzioniranim uzorkom pletiva ili pak zidnim tapiserijama kao i onima uokvirenima i naslonjenima na komodu, plijene pažnju. Ova kreativka s londonskom diplomom dizajna interijera stvara unutar svoga brenda Voona od pletiva i filcane vune dekoracije koje osvajaju svojom jednostavnošću i nenametljivošću, ali s jasno vidljivim autorskim potpisom.

Ivonu ćete moći upoznati na InDizajn sajmu – festivalu modernog doma, ali i učiti od nje. Naime, Ivona u sklopu kreativnih radionica by Bauhaus vodi radionicu izrade zidne tapiserije.

Vjerujemo da će Ivona, koja je ljubiteljica vune još od malih nogu uspjeti prenijeti na polaznike dio svoje ljubavi prema prirodnim materijalima i ručnom radu. Izrada tapiserije pokazat će polaznicima, smatra Ivona, koliko je to umirujuća i opuštajuća aktivnost.

 

Foto: Privatni arhiv

U svoje tapiserije Ivona uključuje “klasičnu” i filcanu vunu koja stvara potpuno drugačiji efekt i atmosferu u prostoru. Ivona je inače voli koristiti na razne načine – tkati na okviru za tkanje, plesti rukama i iglama. Da se na ovaj način posveti pletenju i izradi materijala od vune, Ivonu je potakao London. Majka ju je naučila plesti, no boravak u Engleskoj i obilazak sajmova i upoznavanje s različitim kreativcima čiji su radovi bili temeljeni na tradicionalnim umijećima bio je ipak presudan. I od pletenja je, povratkom u Zagreb – napravila pravu primijenjenu umjetnost.

 

Foto: Privatni arhiv

Osim tapiserija, dekica i sjenila za lampe, Ivona dizajnira i izrađuje košare, podloške za stolice, kape i trake za kosu, torbe i nakit, a pri izradi koristi neobrađenu merino vunu koju nabavlja u Engleskoj. Za sive i neutralne boje interijera preporučuje korištenje veselih boja i šarenih detalja, a ističe i  kako ručno rađen predmet u potpunosti mijenja interijer te ga savršeno nadopunjuje.

Radionice Ivone Martinčić na rasporedu su u subotu 28. rujna u 16 sati, te u nedjelju 29. rujna u 13 sati, a svi zainteresirani za radionicu još stignu kupiti ulaznice putem stranice entrio.hr.

 

Foto: Privatni arhiv

Osim radionice Voone, InDizajn sajam organizirao je i druge atraktivne i zanimljive radionice pod pokroviteljstvom Bauhausa. Tako će se posjetitelji moći prijaviti na radionice izrade terarija i uzgoja bilja za početnike pod vodstvom poznatog dvojca Dnevna doza biljaka, na radionicu osnova keramike pod vodstvom Tee Radić te radionicu kokedame koju vodi poznata vrtlarica Kornelija Benyovsky Šoštarić.

 

InDizajn – Festival modernog doma, koji se po četvrti put održava u sportskoj dvorani Arena Zagreb od 26. do 29. rujna, poduprli su Hrvatska gospodarska komora, kao i Grad Zagreb. Pored radionica, četverodnevni sajam i ove će godine okupiti brojne izlagače iz svih sfera opremanja doma te okupiti mlade domaće kreativne na posebno istaknutom “Bazaru” i još mnogo toga. Za vrijeme sajma održat će se i Humanitarni buvljak s poznatima u organizaciji udruge Nismo same, a humanitarni karakter ima i izložba studenata ALU u Zagrebu koji će se predstaviti u sklopu hvaljenog projekta Cash&Carry by HEP. Oni najmlađi moći će se zabaviti na dječjem kutku by Kraš gdje ih očekuje bogat animatorski program.

Najuzbudljiviji dio sajma, posebice za one koji maštaju o uređenju i opremanju doma svakako je bogata nagradna igra u kojoj možete osvojiti mnoštvo nagrada za svoj dom, od čega je najvrjednija kuhinja by Prima u vrijednosti od 30 000 kn. Sve to i još mnogo toga očekuje vas na nikad bogatijem i raznolikijem sajmu pod palicom Mirjane Mikulec, pa svakako posjetite četvrto izdanje InDizajn – Festivala modernog doma.

Komentari