Ovo se ne propušta: putujemo u Milano na najpoznatiji sajam na svijetu

Prestižni Salone del Mobile samo što nije počeo i ekipa InDizajna pakira kofere za Italiju jer u utorak, 9. travnja, počinje najpoznatiji sajam namještaja i opreme za dom na svijetu. Prošetat ćemo fotoaparatima i kamerama brojnim paviljonima i snimiti najzanimljivije štandove, trendove i proizvode koje ćemo predstaviti u emisiji

 

 

 

Od prestižnog međunarodnog sajma namještaja i opreme za dom, milanskog Salone del Mobile, dijeli nas samo nekoliko dana. Kako je riječ o sajmu koji s nestrpljenjem iščekuju ne samo arhitekti, dizajneri i proizvođači namještaja, nego i svi ljubitelji dizajna interijera, ekipa InDizajna odlučila je i ove godine otputovati do Milana i snimiti ono što bi bilo najzanimljivije našim gledateljima. Ovogodišnje, 58. izdanje sajma, koji traje od utorka, 9. travnja, do nedjelje, 14. travnja u Rho Fiera Milanu, posvećeno je velikom umjetniku, geniju Leonardu da Vinciju, od čije smrti je prošlo 500 godina.

Sajam je kao i uvijek podijeljen na tri segmenta koji se odvijaju u nekoliko paviljona i na stotine štandova: glavna, Salone Internazionale del Mobile (namještaj), Salone Internazionale del Complemento d Arredo (oprema za dom) te o/SaloneUfficio (uredska oprema). No, sajam je donio i neke novitete…. U nastojanju da se adekvatno odgovori na promjene u suvremenom društvu i na tržištu opremanja doma i dizajna, Salone del Mobile najavljuje dvije temeljne promjene u formatu sajma.

 

PROŠLOGODIŠNJE IZDANJE SAJMA / Foto: Salone del Mobile

 

NOVITETI

Kako je ova godina neparna godina, odražava se naime i bijenale izložbi Euroluce i Workplace 3.0 koje će se održati u Rho Fiera Milano. Ova druga će imati novi, prostraniji izložbeni format, koji će bolje ilustrirati evoluciju koncepta radnog prostora, hibridni prostor u kojem su na jednom mjestu objedinjeni profesija i zadovoljstvo. Posjetitelji će moći vidjeti i novi koncept izložbe S.Project, koji je namijenjen dizajnerskim proizvodima i dekorativnim i tehničkim rješenjima za dizajn interijera.

Pored ovih izložbi, veliku pažnju na svakom sajmu zaokuplja i SaloneSatellite koji se ove godine održava po 22. puta. Ove će se godine na njemu predstaviti  550 mladih talenata. Ovogodišnja tema je “Hrana kao dizajnerski objekt” u kojem će kreativci iz cijelog svijeta vidjeti ovaj slogan kao okidač za odgovore i rješenja u obliku vrhunskih vizija, ideja, dizajna i izvornih doprinosa. Najzanimljivije dijelove (s naglaskom na trendovima u uređenju dizajna!) zabilježit će kamere InDizajna i donijeti u vidu reportaža u jedinoj hrvatskoj emisiji o uređenju interijera.

 

Foto: Salone del Mobile

 

MADE IN CROATIA

U Milanu će se predstaviti i neki naši dizajneri te proizvođači namještaja, a mi izdvajamo Prostoriju iz Sv. Križa Začretje. U njihovoj se sofi sjedi u uredu francuskog premijera, njihovim su foteljama opremljeni Starbucks u Milanu, zračne luke u Švicarskoj, Rusiji i Izraelu, uredi Microsofta te hoteli od Singapura do Finske. Osvajaju međunarodne nagrade i prisutni su na prestižnim lokacijama od New Yorka do Pariza.

Na Salone del Mobile Prostoria nudi ove godine neočekivani pristup koji se razlikuje od dosadašnjih. Umjesto izlaganja čitave kolekcije, što je običaj proizvođača u takvim prilikama, Prostoria se odvažila u 200 kvadrata izložiti dvije sofe koje, kako kažu, odudaraju od trenutnih komercijalnih trendova. I sofe i izložbeni prostor dizajnirao je hrvatski kolektiv svjetskoga glasa Numen/For Use.

 

Foto: Prostoria

“U Milanu predstavljamo dva nova sistema ojastučenog namještaja, Lowlife i Loop. Oba su projekta, na neki način, nastala na istraživanju potencijala novog čitanja koncepata neformalnog prostora i nekonvencionalnih društvenih odnosa koji su karakterizirali supkulturne pokrete šezdesetih godina dvadesetog stoljeća“, pojašnjava dizajner Nikola Radeljković iz kolektiva Numen/For Use.tiva Numen/For Use.

 

Foto: Prostoria
Komentari