OVAKVE SOBE VOLIMO: kopirajte stil ove tople, ugodne i smirujuće spavaće sobe

Spavaća soba je mjesto sna i odmora te naša oaza mira u kojoj se opuštamo, čitamo… Stoga je bitno da bude topla, ugodna i ima smirujuću atmosferu. Pomažemo vam kako to možete postići načinom uređenja kao i konkretnim komadima namještaja i detalja!

 


Iako nam se ukusi i želje razlikuju kada je uređenje doma u pitanju, oko jedne prostorije bismo se ipak uglavnom svi složili. Kada je spavaća soba u pitanju, svi želimo, ma kako voljeli jarke boje, uzorke i šarenilo ili pak minimalizam i industrijski stil koji odišu pomalo hladnoćom – da one budu tople, ugodne i smirujuće.

Previše posla i previše svakodnevnih obaveza rezultiraju kroničnim umorom i stresom, pa kada idemo na popodnevni odmor ili počinak u svoju spavaću sobu, želimo se, pored kvalitetnog sna, opustiti i umiriti. Spavaća soba postaje intimna oaza i kao takva prostor od neprocjenjive važnosti.

Evo kako sve to možete postići u svojoj spavaćoj sobi!

3D Vizualizacija: Ksenia Suchilina

ZEMLJANI TONOVI I PRIRODNI MATERIJALI

Boje utječu uvelike na naše raspoloženje i atmosferu u prostoru. Zato treba odabrati prave nijanse za spavaću sobu. Pored tamno plave i tamno zelene, tu su i zemljane nijanse – od bež, preko tople žute i narančaste pa sve do maslinaste i smeđe. Sve ove nijanse su idealne za spavaću sobu jer donose mir, ugodu i spokoj. Djeluju opuštajuće i oplemenjuju prostor spavaće sobe. Naročito među njima prednjače tople zemljane nijanse koje donose nevjerojatnu mekoću u spavaću sobu.

Sve to ćete postići i odabirom prirodnih materijala – drveta, pamuka, vune, baršuna.

Ne zaboravite zavjese, prekrivače i ukrasne jastuke! U spavaćoj sobi je, više nego ijednoj drugoj potrebno imati zavjese – radi intime, privatnosti i – stvaranja ugodne, tople atmosfere. Tome će doprinijeti prekrivači, dekice i ukrasni jastuci.

3D Vizualizacija: Ksenia Suchilina

POMNO ODABRANA RASVJETA

Dogodi se vrlo često da naša spavaća soba godinama nakon uređenja još uvijek nema rasvjetu pa žarulja na stropu kvari kompletan dojam i sve izgleda nedovršeno. A nerijetko se dogodi da rasvjetna tijela biramo na brzinu, bez puno razmišljanja i potrage. No, dobar komad rasvjete koji ćete pomno birati itekako će zaokružiti izgled cijele prostorije i unijeti veliku dozu estetike.

Pazeći na pravi odabir žarulja kao i modela rasvjete dobit ćete meko prigušeno svjetlo koje donosi toplinu i ugodu u prostor. Ako želite biti u trendu, birajte model visilica za osnovnu rasvjetu.

Uključite obavezno pomoćnu rasvjetu! Dizajneri uvijek ističu da svaka prostorija treba imati pored osnovne, i pomoćnu rasvjetu. Takva ambijentalna rasvjeta donosi toplu i ugodnu atmosferu. U spavaćoj sobi, pored visilice, obavezno razmislite o lampama – podnim, stolnim ili zidnim. Ova posljednja opcija je idealna za male prostore, u kojima možda nema mjesta za noćne ormariće.

3D Vizualizacija: Ksenia Suchilina

PRAKTIČNI I DEKORATIVNI DETALJI

I oni prostori koji se vode geslom ‘manje je više’ poput minimalizma i japandija, ipak ne mogu bez detalja. I to ne samo onih praktičnih, nego i dekorativnih. Naravno, u takvim interijerima oni su zastupljeni u manjoj mjeri.

Pored praktičnih detalja poput lampi, ukrasnih jastuka, ogledala, vješalica ili taburea, svakako dodajte one ukrasne – slike, fotografije ili plakate na zidu, štukature ili tapete na zidu iza kreveta.

U detaljima zadržite mjeru! Kao što su u minimalističkim interijerima detalji dozirani, tako treba biti i u svakoj spavaćoj sobi. To je prvenstveno mjesto odmora i opuštanja i ne obiluje baš kvadratima, pa puno detalja, boja i uzoraka može zagušiti prostor. Mislite na detalje, ali pazite i da prostor bude prohodan i odiše prozračnošću.

 


KOPIRAJTE OVU SPAVAĆU SOBU

Kao primjer uspješnog stvaranja jednostavnosti, ugode, topline i mira u spavaćoj sobi donosimo idejno rješenje dizajnerice Ksenije Schiline. Vjerujemo da se i vama sviđa ovaj projekt, a kako možete imati sličnu sobu, saznajte u nastavku. U Meblo Tradeu pronašli smo komade kojima ćete imati savršenu spavaću sobu!

 

 

 

1. Visilica Bolla Black, KARE Hrvatska

2. Tepih Madera, Linie Design, Meblo Trade

3. Krevet Rain, MAB, Meblo Trade

4. Slika Mente, Miotto, Meblo Trade

5.  Zavjesa Vittata, Ashley Wilde, Meblo Trade

6. Pomoćni stolić Sinja, KARE Hrvatska

7. Ogledalo Hipster, KARE Hrvatska

8. Ukrasna jastučnica Natalija (siva), Motivi, Meblo Trade

9. Ukrasna jastučnica Mara (bež), Motivi by MBL, Meblo Trade

 

Komentari