SAVRŠENO ORGANIZIRAN I ATRAKTIVAN: evo kako sami možete napraviti radni kutak

Planirate radni kutak no nemate ideju kako ga osmisliti da bude funkcionalan i dobro organiziran, a usto lijep i privlačan? Nudimo vam ideju kako možete sami, bez puno ulaganja, kreirati ovakvo mjesto koje će odgovoriti na sve vaše potrebe

 

 

Radni prostor postao je nezaobilazno mjesto svakog doma, bez obzira koliko on bio mali ili u potpunosti ispunjen namještajem i detaljima. I ako niste sretnik koji ima zasebnu prostoriju kojoj ćete namijeniti ovu ulogu, radni kutak možete stvoriti u gotovo bilo kojoj drugoj prostoriji gdje se ukaže slobodnih dva do tri kvadrata. Danas postoje stolovi i stolice različitih veličina koje se mogu prilagoditi svakom prostoru te uz par detalja – dobit ćete radni prostor! Jedino što tada trebate je paziti kako ovaj novi sadržaj stilski ujednačiti s ostatkom prostora. Uz funkcionalnost uvijek ide i estetika – to su dvije jednako važne komponente u osmišljavanju radnog prostora.

Ako ste u fazi formiranja svoga radnog kutka ili želite osvježiti sadašnji kako bi bio bolje organiziran, ali i estetski privlačniji, nudimo vam ideju kako to možete sami ostvariti.

Dovoljno je otići u Bauhaus i pronaći potrebne elemente te u svega jedno popodne složiti radni kutak iz snova. Mi smo učinili upravo to i evo našega rezultata. Nadamo se da će vam biti inspirativan i potaknuti vas da još ovoga vikenda krenete u akciju!

 

POTREBAN MATERIJAL:

 • ploča od iverala ili nekog drugog pločastog materijala koju možete u Bauhausu naručiti izrezanu u odgovarajućim dimenzijama ili nabaviti gotovu
 • uska mala polica od iverala ili nekog drugog materijala koju također možete naručiti gotovu ili izrezanu po mjeri
 • drveni nogari
 • metalna ploča s rupicama
 • pluteni pano
 • tegla
 • deblja špaga
 • biljka
 • metalni nosači za policu
 • vijci
 • bušilica
Ideja i realizacija: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Irma Sopić

 

KRENITE OD STOLA I POLICE

Prije svega potrebno je složiti radni stol te pričvrstiti daske na zid i tako dobiti policu. Ako imate više stvari koje biste željeli, u nedostatku prostora, odložili na njih (dekoracije, knjige, registratore), svakako možete staviti i više polica. Polica se jednostavno postavi na zid, a ništa zahtjevnije nije ni slaganje stola.

Dovoljno je bušilicom pričvrstiti radnu ploču za nogare. Budući da je riječ o jednostavnom radnom stolu, birali smo nogare koje se ističu svojim dizajnom, a pored toga su vrlo stabilne i čvrste. Usto, nogare su u drugoj boji od ploče, što je doprinijelo većoj vizualnoj atraktivnosti. Velika radna ploča od iverala nježne je i neutralne sive nijanse, no možete se poigrati i drugim uzorcima, naročito sada jako popularnim betonom, hrastom ili pak mramorom.

 

Savjeti:

Birajte nosače za police koji će biti dovoljno veliki i široki (postoje naime različite dimenzije) te dobro pričvršćeni za zid, kako bi mogli držati policu dugo vremena. I svakako označite na zidu, nabolje običnom grafitnom olovkom, gdje ćete bušilicom napraviti rupice, kako bi sve bilo pod pravim kutem i na pravoj poziciji.

Umjesto drvenih, možete odabrati i metalne nogare, što će prostoru dati moderniji štih, ali i unijeti i dašak industrijskog stila.

 

Ideja i realizacija: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Irma Sopić

 

MAKRAME ZA BILJKU

Makramei su opet postali “in” dekoracije u interijeru. Riječ je o vještini vezanja čvorova kojima se mogu stvarati dekoracije za zidove. Makrame može biti i vanjska, ukrasna tegla za biljke koju onda možete vješati na strop ili na zid, što daje dodatnu atrakciju zelenilu u prostoru. Biljka u makrame pletenoj košari ovdje je podigla cijeli dojam radnog kutka te ga osvježila.

Ispletite rukama makrame i stavite biljku u njega te ju pričvrstite na zid ili strop, kako vam više odgovara. Ako ju stavljate na strop, učinite to pomoću kukice, a za zid će vam biti potreban nosač kakav ste koristili za policu.

 

Savjet: Radni kutak često je osmišljen bez zelenila, što je prava šteta. Osim što će osvježiti prostor, biljke će unijeti opuštajuću atmosferu i učiniti kutak još privlačnijim. Posebno atraktivnom biljku ćete učiniti ako teglu stavite u makrame, ili dignete na policu, umjesto da stoji na podu, pored radnog stola. Pored toga, ideja makramea je odlična za manje prostore jer biljka tako ne zauzima dragocjeni prostor na stolu, podu ili polici.

 

Ideja i realizacija: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Irma Sopić

 

DETALJI SU “MUST HAVE”

Iako je riječ o sadržaju u prostoru koji ima posve praktičnu svrhu, nemojte nikada uređenje radnog kutka završiti samo postavljanjem osnovnih komada. Svaki radni prostor, pored stola i stolice, treba i detalje. Njih možete smjestiti na sam stol, zid, police, ili mali stolac pored stola. Uokvireni posteri, slike i fotografije, suveniri s putovanja, biljke, sat, vaza, svijećnjak… sve to može biti dio radnog prostora. A on, upravo zbog ovih sitnica, izgleda posebno.

 

Savjet: Poželjno je da svaki dio doma, pa tako i radni prostor bude odraz vašega stila, ali i osobnosti i da odiše privatnošću. Jer, to je ipak vaš dom i vaša topla oaza. To ćete u radnom dijelu najlakše postići stavljanjem privatnih fotografija ili primjerice obiteljskih uspomena, kao i onih s putovanja. I naravno, ne pretjerujte s detaljima, jer onda nijedan od njih neće doći do izražaja u mjeri u kojoj bi to trebao. A i prostor će izgledati zagušeno.

 

Ideja i realizacija: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Irma Sopić

POIGRAJTE SE PANELIMA

Ploče i paneli savršeno su rješenje za radne prostore, pa smo ih i mi stavili na zid iznad radnog stola. Vrlo su naime praktične za odlaganje sitnica i stavljanje obavijesti i podsjetnika. No, na njih, radi veće estetike, uvijek stavljajte i nadahnjujuće citate, razglednice, izreske iz novina, fotografije… Pored pluto ploče, koja je idealna za to, dodali smo još jednu, metalnu, izvorno namijenjenu za odlaganje alata u radionicama. Idealno je rješenje za odlaganje škara, klamerica, skalpela, a i male plastične kutije u koje ćete staviti sitnice poput olovaka, blokića, punjenja za klamericu…

Ovako, s pločama i panelima, sve je na svom mjestu i radni prostor izgleda organizirano, a samim tim i uredno.

Savjet: Umjesto klasične radne stolice, dobro će poslužiti, ako puno ne sjedite za radnim stolom, i pomoćni mali stolac bez naslona, tabure ili stolica koja je višak u blagovaonici. Kako bi vam bilo udobnije, dodajte jastuk na sjedište. Isto tako, i pluteni pano možete, ako vam se ne sviđa bež, pobojati u neku drugu nijansu.

 

Ideja i realizacija: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Irma Sopić

 

PROMO

Komentari