VIKEND PROJEKT: evo kako možete svome mališanu napraviti originalan i praktičan stolić za crtanje

YouTube, Pinterest, Instagram i ostale društvene mreže vam zaista mogu poslužiti kao nepresušan izvor ideja kada su u pitanju “uradi sam” projekti za vaše najmanje. U nastavku donosimo jedan takav projekt koji će zasigurno razveseliti vašeg klinca, a potrebno je, nešto materijala i alata te strpljenja i puno ljubavi!

 

 

 

Stvaranje umjetničkih djela neizostavan je dio odrastanja svakog djeteta, no ono često rezultira slatkim kaosom na podu vašeg dnevnog boravka. Zašto im ne biste dali genijalan poklon čija se izrada može pretvoriti u idealnu vikend aktivnost, a i sebi uveli malo reda u dom?

To ćete ostvariti izradom malog podnog stolića na kotačiće. Pomičnu drvenu plohu možete obojati i iscrtati raznim zabavnim motivima, nakon čega će vaši najmlađi obožavati stvarati svoje crteže i slike te tako na više nego dobar i koristan način provoditi svoje slobodno vrijeme.

Foto: Growing Spaces

 

MATERIJAL

 • daska željene veličine
 • olovka
 • 4 kotačića (s vijcima)
 • 2 elastična konopca s kukama
 • 1 ručka za ladice (s vijcima)
 • 2 plastične ili papirnate čaše
 • rola običnog papira
 • odvijač
 • bušilica s nastavkom za rupe (76 mm) i nastavkom za bušenje drva (4,5 mm)
 • 2 gumice za kosu
 • klamerica
Foto: Growing Spaces

 

SLIKA 1: Na dasci rasporedite gdje će svi elementi vašeg stolića biti pričvršćeni (papirnate ili plastične čaše za bojice ili flomastere, mjesto za škarice). Pazite da ostavite dovoljno mjesta i za kotačiće na uglovima daske.

SLIKA 2: Ocrtajte mjesto za čaše i označite središte nastalih krugova.

SLIKA 3 i 4: S bušilicom na kojoj je postavljen nastavak za bušenje velikih rupa (a koji je malo manji od iscrtanog kruga) izrežite u dasci dvije rupe za čaše.

SLIKA 5: Na dasci iznad nastalih rupa olovkom označite mali pravokutnik i izbušite klasičnim nastavkom za drvo (4,5 mm) rupe na njegovim uglovima.

SLIKA 6: Prerežite gumice za kosu na pola i provucite ih kroz nastale rupe pravokutnika.

SLIKA 7: Okrenite dasku i klamericom pričvrstite krajeve gumica za kosu za samu dasku.

SLIKA 8: Pobrinite se da gumice budu napete kako bi čvrsto držale škare. Izbušite rupu na rubu daske pomoću bušilice i na tom mjestu pričvrstite jedan kraj ručke za ladicu.

SLIKA 9: Drugi kraj nemojte pričvrstiti – ručka će se tako moći okretati. Olovkom zabilježite položaj svakog kotačića na donjem dijelu daske i pričvrstite ih u uglove daske.

Foto: Growing Spaces

 

Kad ste gotovi s iznad opisanim koracima, provucite jedan od elastičnih konopaca kroz središte role papira, smjestite rolu papira uz lijevi rub stolića i s druge strane daske povežite kuke od konopca. Konopac mora biti dovoljno opušten da se rola papira može odmatati.

Ponovite postupak s drugim konopcem, ali na drugoj strani stolića jer će on služiti za pridržavanje papira. Smjestite plastične ili papirnate čaše u rupe koje ste izbušili na desnom kraju daske i u njih stavite bojice i flomastere.

Foto: Growing Spaces

 

Gumice za kosu držat će škare ili ravnalo na mjestu, a otvorena ručkica poslužit će kao odličan držač za šareni selotejp. Površinu daske ukrasite po želji.

Foto: Growing Spaces

 

Dodatno objašnjenje postupka možete pogledati i na YouTube kanalu Heather’s Space:

 

Izvor: Growing Spaces

Komentari