Ne možete zaspati? Isprobajte ovih par brzih tehnika!

Dok neke životne promjene mogu pomoći da pobijedite kronične probleme sa spavanjem, povremene besane noći zahtijevaju više taktički pristup.

Evo nekoliko ideja:

Napravite nekoliko mentalnih vježbi

Kad legnete u krevet, zurite u strop i pitate zašto ste još uvijek budni, mozak ode u čudnom smjeru. Jedan od najboljih načina da zaspete je da se smirite i usredotočite svoje misli na nešto što nije činjenica da ste još uvijek budni. Jedan od načina da se uspavate je mentalna matematika. Brojanje ovčica ipak pomaže! Osim ovčica možete i ponavljati Fibonaccijev niz, računati svoj godišnji prihod ili jednostavno brojati od 100 unatrag do nule. Ako matematika nije vaša stvar, možete se uspavati vježbom pretvaranja. Naime, sve što trebate napraviti je pretvarati se da ste umorni. Zamislite da ste radili fizički naporan posao, zatim zamislite osjećaj umora i sliku kako ćete izgledati i osjećati se dok lagano tonete u san. Što više razmišljate o tome, lakše ćete zaspati.

Također možete samo proći kroz dan i ponovno odvrtjeti događaje u glavi. Cilj ovdje je da se mozak posveti aktivnosti koja zahtijeva sporije, uglavnom automatske misli tako da se ne brinete o drugim stvarima. Ako je stres razlog neprospavane noći, uzmite olovku i papir u ruke i riješite svoje nevolje. Napišite sve svoje brige ili ako ste kreativni, nacrtajte ih.

Ove metode najbolje funkcioniraju u onim noćima kada osjećate da vam je tijelo mrtvo umorno, ali vam se u glavi roji tisuću misli.

Shutterstock
Shutterstock

Pokušajte tehnike relaksacije

Ponekad mentalne vježbe neće pomoći. To znači da je vrijeme za neke fizičke vježbe. Možete probati prilično mnogo tehnika opuštanja i odaberite onu koja vam najviše odgovara i djeluje. Ovdje ne pričamo o vježbanju s utezima ili joggingu po ulici, nego o vježbama disanja. Evo i prijedloga kako to učiniti:

  • Lezite na leđa.
  • Polako opustite svoje tijelo.
  • Počnite polako udisati kroz nos.
  • Dišite duboko
  • Zadržite dah dvije ili tri sekunde, a zatim izdahnite
  • Pričekajte nekoliko sekundi i ponovite ciklus.
  • Ako vam se javi vrtoglavica, onda ste pretjerali. Usporite.
  • Zamislite neku mirnu situaciju, poput uživanja na moru. Zamislite da se valovi dižu kad udahnete, a potonu kad izdahnete.
  • Možete nastaviti ovu tehniku disanja koliko god želite, sve dok ne zaspite
  • Izmiješajte tehnike

Konačno, ako ništa od navedenih pristupa ne upali, možda je vrijeme da promijenimo malo stvari.

Vjerojatno najjednostavnija stvar koju možete učiniti je samo ustati i obući neke čarape na stopala. Zvuči glupo, ali kad zaspete vaše tijelo preusmjeri protok krvi u ruke i noge. Kad su ekstremiteti topli, uvelike se olakšava spavanje. Dakle, pokušajte ugrijati ruke i noge i zatim na spavanje.

shutterstock
shutterstock

Onda opet, ponekad je najbolje da samo prihvatite činjenicu da san ne dolazi. Kada je to slučaj, vrijeme je za opuštanje izvan kreveta. Ako vam se ne spava, otiđite u dnevni boravak, provedite ondje pola sata i zatim se možete vratiti u krevet i pokušati ponovno zaspati s boljim rezultatima.

Naravno, ako imate ozbiljnijih problema sa spavanjem, trebat ćete ekstremnije mjere za poboljšanje vašeg sna. No, za one povremene besane noći, isprobajte ove savjete.

Komentari