Kako odabrati savršen madrac

Dobar san nema cijenu, a prednosti dobrog odabira – ili posljedice lošeg – osjećat ćete svaki dan. Produktivnost, raspoloženje, bolovi u leđima, neispavanost, kvaliteta sna… sve to ovisi o madracu na kojem spavate.

Madraci prije svega moraju biti udobni. Iako će konačan izbor ovisiti o vašem ukusu, postoje opće smjernice koje vam mogu pomoći u odabiru. Za zreliju dob obično se preporučaju mekši, dok se za djecu, osobe nešto krupnije građe i one koji vole dobru potporu preporučaju tvrđi madraci. No, kakav madrac vama odgovara najbolje ćete procjeniti sami. Prilikom kupovine, nemojte se ustručavati leći na izložene primjerke – napokon, u tom ćete položaju najčešće na krevetu i boraviti. Sjesti na madrac i utvrditi da je premekan ili prečvrst može vas dovesti do pogrešnog odabira. Kad utvrdite da je upravo jedan od njih ‘taj i jedini’, tek tada pogledajte cijenu. Zapamtite – najskuplji madrac nije nužno i najbolji izbor za vas, stoga ne dopustite da išta utječe na vašu konačnu odluku prije no što ga sami isprobate.

Za vanjski tekstil madraca najbolji su prirodni materijali, dok ispune mogu biti različite. Osim klasičnih s oprugama i gelom, čest izbor su madraci od memorijske pjene koja se brzo prilagođava tijelu i tjelesnoj temperaturi. Postoje i druge vrsta pjena, npr. hladno-lijevane ili poliuretanske, koje su prozračne, trajne i otporne na insekte. Jedan od boljih izbora su i lateks madraci od prirodne gume koji su visokoelastični i antibakterijski, a kažu i da kada ih jednom isprobate, ne vraćate se na staro.

Za dodatni osjećaj udobnosti tu su i nadmadraci prosječne debljine od 8 centimetara, čija tkanina ima antialergijske i antibakterijske karakteristike.

Komentari