Ovih pet namirnica jamče bolji san

Iako svakako igra važnu, izgled interijera ne igra i jedinu ulogu u kvaliteti našeg sna – namirnice koje konzumiramo mogu imati velik utjecaj na ritam našeg spavanja.

Imate li poteškoća sa spavanjem, ove namirnice svakako uvrstite u svoj jelovnik.

Bademi

Šaka ovih plodova bit će dovoljna da vas pripremi za san. Bademi sadrže magnezij i triptofan koji imaju dokazan učinak na opuštanje mišića i živaca, a pozitivno djeluju i na srce.

Med

Med sadrži glukozu čija prisutnost mozgu signalizira da smanji količinu kemijskog spoja zaslužnog za “stanje pripravnosti” – oreksina. Ipak, nemojte pretjerivati – jedna žlica meda prije spavanja sasvim je dovoljna.

Kruh od cjelovitih žitarica

Dok ugljikohidrati poput saharoze i fruktoze slove za odličan izbor kada vam je potrebna instant doza energije jer su lako probavljivi, ovi ugljikohidrati djeluju malo drugačije – podići će razinu šećera u krvi, ali kada se ona spusti, sjetit ćete i manjak energije. Zato se ugljikohidrati preporučaju planirate li tjelesne aktivnosti, ali ne i za, primjerice, ručak.

Trešnje

Jedete li ih često, trešnje mogu imati utjecaj na vaš ciklus spavanja. One, baš kao i orašasti plodovi, sadrže melatonin koji je jedan od najboljih prijatelja sna.

Biljni čajevi

Šalica omiljenog toplog napitka ima niz pozitivnih efekata, a poticanje sna samo je jedan od njih. Borite li se s teškoćama pri spavanju, biljni pripravak od primjerice melise ili kamilice bit će pun pogodak.

Komentari