ZVIJEZDE NA INDIZAJN SAJMU: poznati arhitekti i dizajneri gostuju kao predavači

Sedmo izdanje sajma InDizajn nastavlja tradiciju dovođenja svjetski poznatih arhitekata i dizajnera koji će održati predavanja. Ove godine su to Nuno Gonçalves Fontarra iz studija Mecanoo, arhitekti iz studija Harquitectes, Andreas Diefenbach iz studija Phoenix, Robert Dragogna iz Studija 92 i dizajner Zoran Jedrejčić.

 


Od 4. do 6. listopada u zagrebačkoj dvorani Arena odvija se InDizajn sajam interijera koji će posjetiteljima omogućiti uvid u najnovije trendove uređenja prostora, ali im i pružiti priliku da puno toga nauče. Također, u programu sajma su i ove godine predavanja poznatih arhitekata i dizajnera: arhitekti iz studija Mecanoo, Harquitectes i Studija 92, dizajneri Andreas Diefenbach iz njemačkog dizajnerskog studija Phoenix te Zoran Jedrejčić iz Splita.

Sva oni stižu za par dana u Zagreb na predavanja koja će, kao i uvijek dosada pobuditi interes struke.

Predavanja arhitekata na sajmu Indizajn 2022. / Foto: Sanjin Kaštelan

Sva predavanja odvijaju se prvi dan sajma, u petak, a tri od njih – studija HARQUITECTES i MECANOO te Robert Dragogna su besplatna za članove Hrvatske komore arhitekata (HKA) budući u su uvrštena u program stručnog usavršavanja ove komore.

Isto tako, prema programu stručnog usavršavanja HKA sudjelovanje na ovim programima tj, predavanjima se vrednuje s tri (3) akademska sata iz područja C / Gradnja.

Evo i rasporeda predavanja:


Andreas Diefenbach, studio Phoenix

Gotovo 1000 nagrada za svoj rad je dobio njemački dizajn studio Phoenix čiji predstavnik, dizajner Andreas Diefenbach će na sajmu održati predavanje radnog naslova ‘Pioniri ne prate druge – kako vizionarski dizajn pretvara kompaniju za sanitarije u održivog lidera’.

Arhitekt Andreas Diefenbach

U Phoenixu vjeruju da neki brendovi oblikuju svijet, ali mnogi ne. Oni koji čine razliku ne stvaraju samo proizvode već daju smisao proizvodu izvan njegovih funkcionalnih karakteristika te stvaraju vidljivu promjenu za korisnika.

STUDIO PHOENIX

HAIRQUITECTES

Španjolski HARQUITECTES, arhitektonski studio, osnovan 2000. godine sa sjedištem u Sabadellu pored Barcelone, dolazi u Zagreb 4.10. na sajam interijera InDizajn na kojem će u 14 sati njihov arhitekt Xavier Ros Majó održati predavanje “The nature of building”.

FOTO: PROMO Harquitectes
FOTO: Cris

Studijem upravljaju četiri arhitekta partnera: David Lorente Ibáñez, Josep Ricart Ulldemolins i Xavier Ros Majó koji će održati predavanje te Roger Tudó Galí. Za svoj jedinstven rad dobili već brojna priznanja i nagrade. Njihov jasan koncept i stil uvijek su prilagođeni društvenoj i okolišnoj problematici.

 

HOUSE 1736

Za Harquitectes tim energetska učinkovitost je značajka koja bi trebala biti prisutna u svakom arhitektonskom projektu, ne više kao “dodatak”, već kao neizostavan element svakog novog prijedloga gradnje. Oni će u Zagrebu govoriti o utjecaju arhitekture i trendova na ljude i zajednice s fokusom na stambene projekte.

HOUSE 1736

MECANOO, Nuno Gonçalves Fontarra

Prvi dan sajma InDizajn svoje će projekte predstaviti će nizozemski arhitektonski studio Mecanoo osnovan prije 40 godina u Delftu. Mecanoo okuplja multidisciplinirani tim kreativaca iz 25 različitih zemalja, a jedan od njihovih vodećih arhitekata – Nuno Fontarra održat će predavanje “From Concept to Construction: Deciphering Mecanoo’s Design.”

Longgang Cultural Centre by Zhang Chao

 

Neki od projekata studija Mecanoo su: Prirodoslovni muzej u Abu Dhabiju, Palača pravde u Cordobi u Španjolskoj, Stavros Niarchos Foundation knjižnica u New Yorku, Kaohsiung Centar za umjetnost, Željeznička stanica i Gradska vijećnica u Delftu, Martin Luther King Jr. Memorijalna knjižnica u Washingtonu, Tainan javna knjižnica i mnogi drugi.

Macau Central Library by Mecanoo

Mecanoo je posebno poznat po kombiniranju različitih disciplina: arhitekture, urbanog planiranja, pejzažne arhitekture i dizajna interijera, a taj interdisciplinarni pristup kreiranju rješenja i jest njihova specifičnost.

National Kaohsiung Centre for the Arts by Iwan Baan
Palace of Justice by Fernando Alda

 


ZORAN JEDREJČIĆ

Zoran Jedrejčić, dizajner i kreativni direktor će na InDizajn sajmu govoriti o design thinkingu odnosno o dizajnerskom promišljanju i kreativnom pristupu rješavanju izazova. Istaknut će mogućnosti i prednosti koje design thinking nudi te o tome kako kreativni pristup implementirati u sve procese: ne samo proizvodne već i strateške, razvojne, ekološke marketinške i druge.

Dizajner Zoran Jedrejčić
PRIVATNI ARHIV ZORAN JEDREJČIĆ
PRIVATNI ARHIV ZORAN JEDREJČIĆ

ROBERT DRAGOGNA, STUDIO 92

Robert Dragogna iz Studija 92 gostuje na sajmu interijera InDizajn u Areni Zagreb na kojem će 4.10. u 17 sati održati predavanje ARHITEKTURA ODMORA: Kako dizajnirati atmosferu.

Dragogna je diplomirao Cum laude na 2003. godine pri IUAV Arhitektonskom fakultetu u Veneciji. Od 2003. do 2005. radi kao projektant suradnik u CeZ Calderan Zanovello architetti iz Bolzana (Italija – Južni Tirol). Sa CeZ sudjeluje na nizu nagrađivanih javnih natječaja i projekata, a od 2005. dio je Studia 92 iz Labina.

Arhitekt Robert Dragogna

 

Od značajnijih radova ističu se nagrađivani wellnessi u hotelu Lone – Monte Mulini u Rovinju i Marina u Mošćeničkog dragi, hoteli President u Dubrovniku, Sipar u Umagu, turističko naselje Girandella u Rapcu. Od projekata koju su trenutno u fazi izgradnje mogu se  izdvojiti resort  Pical u Poreču, hoteli Amfora u Rapcu i Roma u Zadru te turističko naselje Savudrija u Savudriji.

Osim hotela ostvaruje niz projekata vila, zgrada i stambenih naselja.

Sol Sipar; Pansion/Restaurant SEPOMAIA / Projekt Studio 92

 

Aktivan je u lokalnoj zajednici u sferi arhitekture, urbanizma i umjetnosti. Autor je urbanih intervencija na Gradskom groblju i Spomeniku hrvatskim braniteljima u Labinu, član je stručnog savjeta Mediteranskog kiparskog simpozija.

Valamar Argosy Hotel Lobby Bar / Projekt Studio 92
Projekt Studio 92

BOGAT PROGRAM INDIZAJN SAJMA

Vjerujemo da su ovi izlagači i njihova ponuda više nego dovoljno dobar razlog da dođete na 7. InDizajn sajam od 4. do 6. listopada 2024. u zagrebačkoj Areni.

Trodnevni sajam kojeg organiziraju Mirjana Mikulec interijeri u suradnji s RTL-om i ove će godine okupiti brojne poznate i ugledne izlagače iz svih segmenata opremanja doma te ponuditi atraktivne popratne sadržaje poput kreativnih radionica by Bauhaus.

Leon i Tomislav, dvojac iz Dnevne doze biljaka održat će radionicu iz osnova uzgoja sobnih i vanjskih biljaka, slikarica i dizajnerica Mirna Sišul radionicu ‘Art&wine’, Atelier Ligero radionicu izrade svijeća a īmāno studio radionicu terazzo detalja za dom.

Svoje mjesto na radionicama moći ćete uskoro osigurati preko sustava Entrio!

InDizajn sajam / Foto: Sanjin Kaštelan

Pored stručnih predavanja arhitekata i dizajnera, tu su i panel diskusije o aktualnim dizajnerskim ali i društvenim temama.

InDizajn sajam / Foto: Sanjin Kaštelan

Za vrijeme sajma održat će Humanitarni ormar kojeg InDizajn i ove godine organizira s udrugom Mali zmaj. Udruga nastoji poboljšati kvalitetu života djece u obiteljima slabijeg imovinskog statusa, te djece koja žive u sigurnim kućama i institucijama. Za ljubitelje umjetnosti tu je izložba mladih hrvatskih umjetnika i dizajnera.

Humanitarni ormar na prošlogodišnjem sajmu InDizajn / Foto: Sanjin Kaštelan

Dok roditelji razgledavaju sajam i uživaju u mirisnoj kavi De’Longhi, njihovi mališani će se moći zabaviti u dječjem kutku powered by Cedevita gdje ih očekuje igra i druženje pod budnim okom teta čuvalica.

InDizajn sajam / Foto: Sanjin Kaštelan

Najuzbudljiviji dio sajma, posebice za one koji maštaju o uređenju i opremanju doma, svakako je bogata nagradna igra u kojoj možete osvojiti niz vrijednih i atraktivnih poklona za svoj dom. Za glavnu nagradu u vrijednosti 7000 eura pobrinut će se Prima.

Komentari