Vuneno srce na ispucaloj zagrebačkoj fasadi šalje poruku nade i optimizma

Ivona Martinčić, dizajnerica interijera i kreativka koja stoji iza brenda Voona, prošlog ljeta napravila je instalaciju srca na jednom zagrebačkom pročelju. Vuneno srce pričvršćeno za raspuknutu fasadu postalo je ovih dana simbol stravičnog potresa koji je zadesio grad

 

 

 

Nakon stravičnog potresa, koji je u nedjelju ujutro, 22. ožujka, zadesio Zagreb, dizajnerica interijera i kreativka Ivona Martinčić podijelila je fotografiju svoga prošlogodišnjeg projekta koji je postao aktualniji nego ikada prije.

Vuneno srce spojeno plavim koncem i pričvršćeno na raspucalu fasadu zgrade u Habdelićevoj ulici prometnulo se, uslijed tužnih okolnosti, u simbol nade i vjere da će sve opet biti u redu – da će rane stanovnika Zagreba polako zacijeliti, a grad se obnoviti.

Foto: @voona.design / Instagram

Srce je nastalo u sklopu umjetničke ulične intervencije Okolo, koja se odvijala prošlo ljeto i kada su po Zagrebu osvanuli zanimljivi i inspirativni radovi kreativaca. Cilj intervencije bio je oživjeti zaboravljene dijelove grada, a Ivona Martinčić odabrala je Gornji Grad i poznatu ulicu nadomak Kamenitih vrata.

Foto: @voona.design / Instagram

Pored srca, Ivona je na pročelja pričvršćivala i pletene opeke, stavljajući ih na mjesta gdje su se one vidjele jer je sloj fasade otpao ili na zgrade kojima je kompletno pročelje bilo samo od opeke. No, srce je odmah nakon postavljanja postalo iznimno popularno, te su mnogi građani i turisti fotografirali pored njega, a fotografije poslali Ivoni.

 

Foto: @voona.design / Instagram

A srce je nastavilo svoj novi i poseban život – uslijed teških okolnosti sada nosi plemenitu poruku, kao optimističan odgovor na aktualna zbivanja.

“Zagreb se danas osjeća ovako. Rano ujutro pogodio nas je najjači potres u posljednjih 140 godina i stari grad je bitno oštećen. Puno je straha oko nas i u nama. Nikad nisam htjela objaviti fotografiju slomljenog srca u ovom kontekstu, ali izgleda da je to dio života. Mi ljudi smo mali, krhki… Brinimo se jedni o drugima. Možemo ovo popraviti nakon što ludilo prođe! Opet ćemo ići okolo”, napisala je Ivona na svoj Instagram profil @voona.design nakon potresa, a njezino srce podijelili su mnogi u znak potpore Zagrebu i njegovim stanovnicima, naročito onima čiji su domovi oštećeni.

Foto: @voona.design / Instagram

Pored dizajna interijera, Ivona Martinić stvara kreativne predmete od vune koji imaju uporabnu i dekorativnu funkciju u domu – dekice, jastuke, ali i modne dodatke poput etuija i kapa. Na posljednjem InDizajn sajmu – festivalu modernoga doma, u rujnu prošle godine, Ivona je održala radionicu tapiserije.

Komentari