Pet načina kako spavaću sobu učiniti idealnim mjestom za opuštanje

Neovisno o tome kakav stil volite ili pak njegujete u svom domu, spavaća soba trebala biti biti uređena tako da se u njoj uvijek osjećate opušteno.

Razišljajte o svojoj sobi kao svojoj maloj privatnoj oazi u kojoj se osjećate smireno, odmarate i pripremate za novi dan. Kako bi i vaša soba odisala smirenošću i udobnošću, uzmite u obzir ovih pet savjeta.

Foto: Rodrigo Cardoso
Foto: Rodrigo Cardoso

Manje je više

Razne detalje i ukrase najbolje je ostaviti za druge prostorije. Neka spavaćom sobom vlada jednostavnost. Lišite je svih suvišnih stvari i ostavite tek ono nužno: krevet, noćni ormarić, ormar, a sve možete začiniti kakvim uljem na platnu ili uokvirenom fotografijom iznad kreveta koja će biti točka na i.

Foto via Fantastic Frank
Foto via Fantastic Frank

Dobar madrac zlata vrijedi

Madrac je vjerojatno i najvažniji element spavaće sobe – ako nije udoban, nećete se buditi svježi, odmorni i spremni za novi dan, ma koliko pažnje posvetiti dekoru sobe. Kako odabrati idealan madrac pročitajte ovdje.

Stella – zvijezda među madracima

Foto: Houzz
Foto: Houzz

 

Pažljivo birajte rasvjetu

Spavaća soba ne bi trebala biti ni presvijetla, ali niti pretjerano tamna – sigurno ne želite sumornu i neudobnu atmosferu u ovoj prostoriji, zar ne? Korisnim bi se mogao pokazati dimer kojim možete u svakom trenutku regulirati količinu svjetlosti prema želji i potrebi, a pobrinite se i za ambijentalnu rasvjetu, odnosno noćne lampe. Njih mogu zamijeniti i visilice s obiju ili samo jedne strane kreveta.

Rasvjeta u bojama: atraktivan saveznik u poigravanju ambijentom

Foto: Alexander Olivera
Foto: Alexander Olivera

Posvetite pažnju bojama

Zidovi u spavaćoj sobi ne moraju biti bijeli ili neutralni – ionako je najvažnije da se vi ondje dobro osjećate. Ipak, izbjegavajte boje poput narančaste ili crvene – to su boje koje mogu odlično poslužiti kao akcent, ali nerijetko mogu umoriti oči i imati posve suprotan učinak od opuštajuće atmosfere.

Kako odabrati boju za zidove?

Projekt: Koj Design
Projekt: Koj Design

 

Prikrijte prostor za skladištenje

Osim očitog – ormara – postoji puno načina kako stvari i prostor za spremanje držati podalje od očiju. Najbolji primjer su kreveti koji pri dnu imaju spremnik za posteljinu ili jastuke, a neki kreveti imaju prostor u samom uzglavlju. Poslužit će i police jer osiguravaju mjesto za stvari, ali vizualno neće zakrčiti sobu. Mnoge svojim izgledom djeluju i dekorativno.

Police – savršen spoj estetike i funkcionalnosti

Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić
Komentari