IGRAČKE S MISIJOM: genijalne lutke s terapijskim učinkom na emotivni život mališana

Većina dizajnera stvara proizvode za koje žele da ima uporabnu ulogu, ali i da budu inovativna kako bi unaprijedile život pojedinaca ili određenih skupina društva. A lutke koje je kreirala Yaara Nusboim imaju upravo takvu namjenu… O čemu je riječ, saznajte u nastavku!

 

 

Mlada izraelska dizajnerica Yaara Nusboim razvila je liniju drvenih igračaka u suradnji s dječjim psiholozima. Igračke nazvane Alma Therapy Dolls naime imaju namjenu pomoći djeci ne samo da se igraju i razvijaju svoju maštu nego i da liječe teške ili potisnute emocije.
Svaka od šest Alma lutki odgovara različitom osjećaju – strahu, boli, praznini, ljubavi, ljutnji i sigurnosti – i osmišljena je da se koristi kao dio terapije igranjem kod djece s emotivnim traumama.
U ovoj metodi, koju je 1930-ih promovirala psihoanalitičarka Melanie Klein, djecu se potiče da rade kroz svoja iskustva preko određenih medija, a ne razgovora, dok ih terapeut vodi ili nadzire. U ovom slučaju medij je igračka, predmet koji prati djetinjstvo svakog djeteta, pa ga dijete jednostavno i lako prihvaća.

Foto: Alma Therapy Dolls

“Igračke, a ne riječi, su jezik djeteta”, objasnila je dizajnerica Yaara Nusboim. “Igranje igračkom pruža sigurnu psihološku udaljenost od djetetovih privatnih problema i omogućuje im da proživljavaju misli i emocije na način koji je prikladan za njihov razvoj.”

“Terapeut kroz interakciju djeteta i igračke može promatrati izbore koje dijete čini – koje igračke odabire, način na koji se igra, koncept igre – i kroz njih može steći uvid o djetetovom mentalnom i emocionalnom stanju”, nastavila je.No, unatoč tome što je to utvrđena metoda u dječjoj psihologiji, Nusboim je otkrila da se praksa i dalje uglavnom oslanja na generičke igračke, a ne na one posebno dizajnirane u tu svrhu. Tako je tijekom godinu dana radila sa sedam dječjih psihologa i različitom djecom na probnim prototipovima, kako bi stvorila set lutki koje bi aktivno pridonijele terapijskom procesu. Jedan od ključnih poteza bio je taj da igračke moraju biti dovoljno zanimljive za igru, a s druge strane da omoguće djeci da projiciraju svoje misli i osjećaje na njih.

Foto: Alma Therapy Dolls

“Sve su lutke otvorene za tumačenje, što će ovisiti o djetetovoj prošlosti i načinu liječenja”, rekla je dizajnerica te dodala kako su joj terapeuti objasnili da se djeca vide u lutkama, pa je ona zato odlučila prenijeti razne moguće emocije koje se mogu osjetiti pomoću različitih materijala.
Svaka igračka izrađena je od poliranog javorovog drveta, toplog, nježnog materijala koji je u kontrastu sa silikonskim umetcima u razigranim bojama i teksturama.

 

 

Izvor: Dezeen

Komentari