Kako opremiti malu kupaonicu?

Opremanje male kupaonice od svega nekoliko četvornih metara nije jednostavan zadatak – osmisliti funkcionalan raspored, smjestiti tuš, umivaonik, WC školju, odabrati pločice, uskladiti ih s podnom oblogom… Pritom, to je jedna od skupljih investicija u domu. Stoga ne čudi što se mnogi nađu u nedoumicama. Jedna od njih je Marija koja nam se obratila za pomoć.


Pozdrav!

U planu mi je renovacija kupaonice – na koji način napraviti raspored, a da na najbolje iskoristim prostor? Plan je da u kupaobici bude tuš kabina, WC školjka i umivaonik ili možda dva. Također, kako izabrati boju pločica i dobro ih iskombinirati, ako se uzme u obzir da u kupatilu nema dovoljno dnevnog svijetla?

Hvala,

Marija

Foto: Behance
Foto: Behance

Draga Marija,

Svi elementi koje ste naveli odgovaraju malim kupaonicama, osobito dobro rješenje je tuš kabina umjesto kade. Želite li potpuno iskoristiti prostor i stvoriti dojam većeg interijera, možete razmisliti o tušu u razini poda s kanalicama. Tako nema potrebe za samom tuš kabinom, a prostor namijenjen tuširanju možete ograditi staklom.

Ispod umivaonika (predlažemo jedan, ne dva) smjestite manji ormarić u svjetloj boji, a svjetle nijanse birajte i za ostale elemente kupaonice. U pravilu, što je prostorija manja, to bi svjetlije boje trebale biti. Za vrlo male kupaonice najbolje su rješenje bijele pločice, barem na zidovima, dok one podne mogu biti u nekoj drugoj boji, primjerice bež ili sivoj. U određenim dijelovima kupaonice, npr. unutrašnjosti tuša, možete postaviti kakav mozaik – to uvijek daje kupaonici na izgledu. Boje i uzorke na pločicama najbolje je izbjegavati jer, koliko god vam se sviđale, vjerojatno će vam brzo dosaditi ili pak izaći iz mode. S obzirom da investicija poput renovacije kupaonice nije jednostavan niti jeftin zahvat, pretpostavljamo da ćete izgled nove kupaonice htjeti zadržati što duže. Zato je jednostavnost i neutralna paleta boja nešto što biste svakako trebali imati na umu prilikom odabira.

Dozu stila i zanimljivosti kupaonici možete dati pomoću slavina ili ogledala. Veliko zanimljivo ogledalo ujedno će vizualno povećati prostor i u inače jednostavnu bijelu kupaonicu unijeti malo razigranosti.

Komentari