Podnice i madraci – kako ih odabrati?

Kvalitetne podnice i madraci ključ su zdravog, okrepljujućeg sna i odmora. Dok će čvrstoća i kvalitetan materijal okvira kreveta jamčiti njegovu izdržljivost, podnice i madraci su ipak ti kojima uvelike zahvaljujemo odmornost i zdravlje kralješnice.


Drvene ili metalne podnice mogu biti različitih modela i dimenzija, a na određene modele mogu se ugraditi nožice. Tko se dobiva ležaj bez okvira kreveta, vrlo popularan u posljednje vrijeme. Uz obaveznu elastičnost, neke drvene podnicee nude mogućnost dodatne regulacije čvrstoće u lumbalnom dijelu tijela pomoću dodatnih letvica i regulatora čvrstoće, dok će metalne podnice ipak jamčiti duži vijek trajanja.Za sve koji vole u krevetu ne samo spavati, već i čitati ili pak gledati televiziju, razmislite o podnicama s regulatorom uzglavlja i uznožja. Ovo rješenje posebno se preporuča osobama zrelije dobi.

Madraci prije svega moraju biti udobni. Za osobe zrelije dobi obično se preporuča mekši, dok se za djece i osobe krupnije građe preporučaju tvrđi madraci. Kakav vam madrac odgovara najbolje ćete procijeniti sami – nemojte se ustručavati leći na izložbene primjerke prilikom kupovine, a kada jednom utvrdite da je upravo jedan od njih “taj i jedini”, tek tada pogledajte cijenu. Najskuplji madrac nije ujedno i najbolji za vas.

Perfecta Dreams
Perfecta Dreams

Za vanjski tekstil madraca najbolji su prirodni materijali, a ispune mogu biti različite.

  • Lateks – materijal je to koji je vrlo brzo postao svojevrsni sinonim za najviše standarde higijene među madracima. Kaže se da tko jednom spava na lateksu, više ne mijenja tip madraca zbog njegove prirodnosti i kvalitete.
  • Gel – inovativan materijal osobito pogodan za osobe sklone pojačanom znojenju. Odlično provodi toplinu i zasigurno će vas rashladiti čak i tijekom najtoplijih mjeseci.
  • Hladno prešana pjena – hipoalergijski madraci koji ne skupljaju prašinu, pa u kombinaciji s pravilnom navlakom predstavljaju idealan spoj za osobe sklone alergijskim reakcijama.
  • Opruge – klasik među madracima preporuča se osobama koje preferiraju osjećaj tvrdog madraca.

Prilikom odabira madraca, uzmite u obzir još neke čimbenike. Zahvalna opcija su madraci koji se ovisno o godišnjem dobu mogu okrenuti. Madraci ne bi smjeli biti kraći od vaše visine uvećane za 20 centimetara. Ako ste viši, naručite izvanstandardni madrac po mjeri. Perfekta Dreams nudi izradu madraca i kreveta nestandardnih mjera, potpuno prilagođenih svakom pojedincu.

Komentari