Što sve mora imati svaka spavaća soba?

Današnji trendovi uređenja spavaćih soba podrazumijevaju da one više ne podsjećaju na klasične, nemaštovite hotelske sobe u kojima dominira krevet s dva pripadajuća noćna ormarića.

Iako je maštovitost u kombiniranju različitih komada namještaja, kao i same njegove linije i materijala, odvela spavaće sobe korak dalje, jedno se nije i neće promijeniti: svako planiranje rasporeda spavaće sobe gradi se oko njezina središnjeg elementa, njegova veličanstva – kreveta.

Foto: Fredrik J Karlsson
Foto: Fredrik J Karlsson

Pri planiranju rasporeda namještaja valja uzeti u obzir kvadraturu samog prostora, kao i položaj prozora i vrata, odnosno, čvrsto zadanih parametara svake sobe koji diktiraju veličinu i krajnje mjesto na koje ćete smjestiti određeni komad namještaja. Kada odredite gdje ćete što smjestiti, nemojte zaboraviti na moguću potrebu promjene mjesta električnih instalacija za lampe za čitanje u krevetu, stolnu lampu na pisaćem stolu ili lampe oko toaletnog stolića, kao i za eventualne utičnice za TV. U slučaju da se u spavaćoj sobi nalazi radni stol, postavite ga što je moguće bliže prirodnom izvoru svjetlosti.

Između kreveta i ostalog namještaja ili zida dobro je ostaviti prostor za nesmetan prolaz od barem 60 cm. Ostali namještaj (noćni ormarići, ormari, toaletni stolić, police) naslanja se na same zidove, dok se npr. fotelja ili stolica postavlja odmaknuto ili ukošeno u odnosu na zid.

Projekt: RSRG Arquitetos
Projekt: RSRG Arquitetos

Ako krevet koriste dvije osobe, iz praktičnih razloga ga nikako nemojte postavljati s jednom stranom prislonjenom na zid.

Zbog uštede prostora, ali i svoje atraktivnosti, danas su u trendu zidne noćne lampe koje sve češće zamjenjuju klasične stolne. Posebno atraktivnim rješenjem u moderno uređenim prostorima pokazuju se metalne zidne lampe čije savitljivo koljeno omogućuje regulaciju smjera svjetlosti.

Fredrik J Karlsson på SE360.
Fredrik J Karlsson på SE360.

Preporučamo da planiranje smještaja dekorativnih elemenata dolazi kao posljednji korak uređenja.

Komentari