Greške koje ne smijete činiti prilikom opremanja kupaonice

Kada uređujemo kupaonicu, moramo misliti na sve segmente i sve ih pomno isplanirati. Jer, riječ je o najmanjoj prostoriji u domu u kojoj su i najmanje greške itekako vidljive i koje je kasnije vrlo teško ispraviti te usto predstavljaju veliki izdatak

 

 

 

Manje prostorije u domu, poput primjerice kupaonice, zahtijevaju i više truda oko uređenja – informiranja i suradnje sa stručnjacima, pomnog planiranja i biranja instalacija, sanitarija, namještaja i ispunjavanja naših želja glede estetike. Riječ je onoj prostoriji doma u kojoj sve, zbog skučenosti, ali i izloženosti vlazi i raznim drugim utjecajima te visokoj funkcionalnosti, mora biti izvedeno do savršenstva. I najmanji detalj je bitan – u maloj kupaonici krivo izvedena fuga između pločica, premali umivaonik, prenaglašen uzorak, nedostatak svjetla itekako će biti uočljiv…

Stoga je iznimno bitno dobro se pripremiti jer većinu ovih nepravilnosti i propusta nije nimalo jednostavno ispraviti te će predstavljati i veliki izdatak za naš kućni budžet. Saznajte u nastavku koje su najveće greške prilikom opremanja kupaonice kako bi ih mogli izbjeći prije nego što krenete u (pre)uređenje te se nadahnite inspiracijom kvalitetne i estetski atraktivne opreme za kupaonice iz ponude Roca Grupe, najvećeg svjetskog proizvođača opreme za kupaonice.

 

MIJEŠALICA LOFT, NADGRADNI UMIVAONIK KHROMA / Foto: ROCA CROATIA

 

NEKVALITETNA KERAMIKA I SANITARIJE

Biranjem najpovoljnijih keramičkih pločica, sanitarija, namještaja  i ostalih elemenata poput galanterije nećete uštedjeti jer ćete znatno brže morati opet adaptirati. Ako želite da vaša kupaonica traje, proizvođač opreme treba biti provjeren, a sve komponente visoke kvalitete. Pod kupaonice male je površine te vrlo frekventan dio stoga je bitno birati pločice A klase, namijenjene za podove te jednostavne za održavanje. Nipošto na podove ne stavljajte pločice koje su namijenjene samo za zid jer će se brže oštetiti. Također, za podove birajte protuklizne pločice, naročito na podu walk in tuša. Završni premaz tj. sloj na umivaonicima, školjkama i bideima je iznimno bitan, baš kao i slavine i tuš.

 

UMIVAONIK I MIJEŠALICA CARMEN, OGLEDALO IRIDIA / Foto: ROCA CROATIA

 

PREMALO PROSTORA ZA POHRANU

Obično mislimo da će nam ormarić ispod umivaonika biti dovoljan za pohranu svih stvari – sredstava za čišćenje i održavanje rublja, osobnu higijenu, kozmetiku, ručnike… No, pokaže se da smo bili u zabludi. Ormarić je za sve to premalen, pa se zna dogoditi da stvari odlažemo po polici za ogledalo, perilici, kadi i svakom slobodnom kutku. Sve to stvara dojam pretrpanosti i neurednosti koji su uočljiviji u malim prostorima nego onim većima. Pored ormarića, planirajte funkcionalni dugi ormar i što manje otvorenih polica jer će previše detalja ostavljati dojam nereda.  Ako nemate mjesta za uski dugi ormar od stropa do poda, razmislite o zidnom ormariću koji će biti kombinacija zatvorene i otvorene police. Također, dobra je opcija ugradbena polica iznad perilice, WC školjke, kade ili u tuš kabini.

 

NADGRADNI UMIVAONIK INSPIRA SOFT, NAMJEŠTAJ INSPIRA, OGLEDALO PRISMA COMFORT, MIJEŠALICA LANTA / FOTO: ROCA CROATIA

 

 

NEADEKVATNE DIMENZIJE

Kada imamo malu kupaonicu, želimo da svi elementi budu mali. No, obično shvatimo da je umivaonik premalen, da se jedva možemo okrenuti u maloj tuš kabini i da se moramo izvijati da bismo došli do nje ili pak školjke… Pored optimalnog rasporeda elemenata, prilikom opremanja kupaonice treba voditi računa o dimenzijama umivaonika, kade, bidea, ormarića… Neadekvatne veličine mogu znatno smanjiti funkcionalnost kupaonice te učiniti da prostor izgleda manji nego što jest. Također, kupaonice veće površine mogu imati više sadržaja, sanitarije većih dimenzija i upečatljivije uzorke keramike, no pazite da ne pretjerate jer bi to moglo izazvati stilski nesklad.

 

IN-WASH WC INSPIRA, KADA I UMIVAONIK BEYOND, MIJEŠALICA INSIGNIA, OGLEDALO IRIDIA / FOTO: ROCA CROATIA

 

 

PREVIŠE UZORAKA, TEKSTURA, DETALJA

Nered, nesklad i pretrpanost mogu, pored previše sitnica izloženih pogledu i poslaganih po svim površinama, izazvati i prenaglašene boje i uzorci na keramici ili pak kombiniranje previše različitih elemenata. Isti učinak mogu proizvesti i detalji – svaka, pa i najmanja kupaonica ih treba, ali umjereno. Jer, i ručnici kao i sredstava za higijenu izložena pogledu mogu biti dekorativni element u kupaonici iako im je uloga praktične naravi. Isto tako, previše otvorenih polica u koje su smještene stvari također ne ostavljaju dobar dojam.

 

 

KONZOLNI BIDE, KONZOLNA ŠKOLJKA I NADGRADNI UMIVAONIK HALL, OGLEDALO LUNA, TERMOSTATSKI TUŠ EVEN-T SQUARE / FOTO: ROCA CROATIA

 

LOŠE OSVJETLJENJE

Baš kao i u svakoj drugoj prostoriji, tako je i u kupaonici nedovoljno imati samo osnovnu vrstu rasvjete. Pored lustera ili plafonijere svakako razmislite o ambijentalnoj rasvjeti – visilicama ili zidnim lampama te LED rasvjeti koju možete integrirati i u namještaj. Ambijentalna rasvjeta bit će dobar stilski detalj, ali i osigurati dovoljnu količinu svjetla koju ponekad nije moguće postići tek jednim rasvjetnim tijelom. No, da biste mogli imati takvu rasvjetu, potrebno je osigurati i dovod električnih instalacija do željenog mjesta u kupaonici.

 

MONOBLOK WC, PODNI BIDE I UMIVAONIK DAMA RETRO, OGLEDALO LUNA, TUŠ VICTORIA-T /  FOTO: ROCA CROATIA

 

 

PROMO

Komentari