Sjajna transformacija: prostor male kuhinje izgleda dvostruko veći nakon adaptacije

Dvoje mladih arhitekata u potpunosti je renoviralo kuhinju u dvosobnom stanu od 50 četvornih metara. Željeli su posve drugačiji stil uređenja, inspiriran minimalizmom, koji bi omogućio dojam većeg prostora. Pogledajte stanje prije i poslije!

 

 

Hélène Pinaud i Julien Schwartzmann dvoje su mladih arhitekata koji su nakon studija bili u potrazi za stanom koji će zadovoljiti njihove financijske mogućnosti ali i stil života. Njihov prvi zajednički dom nalazi se u pariškom potkrovlju stare zgrade i pati od brojnih nedostataka. Novi stanari krenuli su od kuhinje te ju u potpunosti renovirali. Rezultat je prostor prepun svjetla, prozračan i jednostavan, te se doima znatno većim nego prijašnji, iako vlasnici nisu radili nikakva proširenja. Kuhinja zauzima isto mjesto kao i prijašnja, koja je bila pretrpana stvarima i namještajem koju ju je činio još manjom.

 

PRIJE

Foto: Heju Studio

Dojam skučenosti dodatno su stvarali pohabani podovi, radna ploha obložena vintage keramikom koja u ovako malom prostoru L kuhinje od četiri kvadrata nije uopće dolazila do izražaja. Kako novi stanari nisu pretjerani ljubitelji kuhanja, ovaj prostor za njih je trebao biti funkcionalan i estetski dotjeran, ali nije bilo potrebe da se iskoristi svaki centimetar. Stoga su odustali od gornjih ormarića i odlučili se za nekoliko otvorenih polica na koje su smjestili sve ono što im treba biti nadohvat ruke – šalice, zdjelice, tanjuriće i tegle sa žitaricama. Bez gornjih ormarića kuhinja izgleda znatno veća nego prije.

 

POSLIJE

Foto: Heju Studio

Novom kuhinjom vladaju neutralni tonovi sive, bijele i bež, a šperploča, iako ravnih i jednostavnih linija, unijela je potrebnu toplinu ovom minimalizmom inspiriranom prostoru. Šperploča, koju su nakon postavljanja prelakirali mat lakom, je usto bio i financijski najpovoljniji odabir, što je vlasnicima bilo bitno budući da su raspolagali ograničenim budžetom.  Potrebu za ručkama riješili su bušenjem rupica u fronte ormarića, a podove su samo obojali novim slojem bijele. Hélène i Julien su sve poslove obavljali sami, uključujući i rušenje i bojanje što je ostavilo više novaca za ostale elemente.

 

Foto: Heju Studio

No, bilo je i nepredviđenih troškova….

“Bilo je puno žica i kablova po zidovima koje je trebalo dovesti u red, a električne instalacije su bile jako stare pa smo sve to morali obnoviti”, govore vlasnici koji su uz pomoć prijatelja sami složili kuhinju od pločastih materijala koje su došli izrezani prema naručenim dimenzijama.

Foto: Heju Studio

Umjesto keramike, zid su obložili perivom uljanom bojom koja je vrlo otporna na vlagu i mrlje, a prostor oko prozora oslobodili su keramike, kako bi njegova ljepota došla do izražaja i kako bi se u njemu reflektiralo sunce kojeg je ova prostorija itekako trebala. Kao i kupaonica, čiji je ovo zapravo prozor. Najveća investicija bili su novi uređaji – perilica, indukcijska ploča za kuhanje, pećnica te hladnjak, koji je sada ugrađen u donji element, baš kao i perilica te štednjak.

Komentari