Odabir sudopera: sve što trebate znati

Iako izbor sudopera baš i nije najljepši dio preuređenja kuhinje, svakako je jedan od osnovnih i nezaobilaznih elemenata ove prostorije.

Većina nas u svom domu ima klasičnu, uobičajenu verziju sudopera od inoxa ili nehrđajućeg čelika, ali tražite li alternativna rješenja – na pravom ste mjestu.

Drugi najčešći izbor svakako su siligranitni sudoperi – dolaze u ugradbenoj varijanti, baš kao i oni od inoxa.

Foto: Darko Mihalić

Dvoumite li se oko izbora materijala za sudoper, imajte na umu da je održavanje znatno drugačije. Naime, spadate li među one koji ne vole kada se na stjenkama vide ni najmanje mrlje od vode, onda su bolji izbor sudoperi od drugog materijala kao što su spomenuti siligranit. S druge strane, takvi sudoperi se moraju pažljivije održavati u odnosu na one od inoxa koji možete oribati bilo kakvim sredstvom. Dobar izbor su uobičajena sredstva za pranje suđa, a moraju se redovito prati jer inače ostane prljavština zbog hrapavosti površine.

Siligrnitni možda izgleda ljepše, ali potrebno ga je redovito i pažljivo održavati, dok su oni od inoxa po tom pitanju puno jednostavniji. Neovisno o tome koji odaberete, ovaj model najjeftinija je opcija, baš kao i najjednostavnija za izvedbu – unutar rupe koja se na previđenom mjestu radne ploče reže prema dimenzijama sudopera. Druge varijante nešto su kompliciranije.

Sudoperi “u jednom komadu”

Kada za radnu ploču odabere materijal kao što su Corian, GetaCore ili Kerrock, granit, mramor i drugi – postoji mogućnost da se radna ploča izlije ili jednostavno oblikuje tako da sadrži i sudoper. U tom slučaju nije potrebno kupovati sudoper, već ga imate “izlivenog” unutar same ploče. Ovo je rješenje vrlo praktično za održavanje jer omogućava jednostavno održavanje – nema nikakvih prijelaza u kojima bi se nakupljala prljavština. S druge strane, vrl je popularan izbor u modernim kuhinjama zbog svog minimalističkog izgleda.

foto: pinterest

Druga, nešto jeftinija varijanta su sudoperi koji se ugrađuju tako da se postave ispod radne ploče, kao na slici.

To podrazumijeva mogućnost da se bilo koji sudoper (neovisno o materijalu) jednostavno montira s unutarnje strane. Na radnoj površini u tom slučaju neće biti izbočenih rubova sudopera, a iz nekih kutova prostorije uopće neće biti vidljiv.

Komentari