Kuhinja u potkrovlju

Stvaranje kuhinje u potkrovlju uvijek je izazov koji pred nas stavlja niz faktora – visina zidova, kosina stropa, visina kuhinjskih elemenata, pa i to hoće li ih uopće biti. Prostor namjenjen budućoj kuhinji relativno je malen, a u obzir svakako moramo uzeti kosinu krova. Cijeli stan otvorenog je tipa, pa ga moramo planirati u cjelosti i uskladiti s blagovaonicom, no – prvo kuhinja.

Imamo na raspolaganju osam četvornih metara koje moramo maksimalno iskoristiti. Zbog kosine krova ne  možemo planirati kuhinju sa standardnom visinom gornjih elementima. Potkrovlja su sama po sebi zahtjevna za uređenje, a osobito kuhinje koje su smještene uz kosinu krova. No, uz malo kreativnosti i pametnog promišljanja prostora, može izgledati odlično.

Prvi korak do nove kuhinje uvijek je, naravno, uzimanje mjera i konzultacije s vlasnicima kako bismo otkrili njihove želje. Specifičnosti prostorije, želje vlasnice i Mirjanine ideje zatim treba “pretočiti” u nacrte, a potom i odabrati materijale za kuhinju. Odluka je pala na više materijala i boja – osnova će nam biti topla sivkasta nijansa, a akcenti u žutoj boji. Tako ćemo dobiti notu popularnog industrijskog stila.

Materijal koji smo odabrali je iveral, a uz kuhinjske elemente i radnu ploču, poslužit će nam čak i kao obloga zida. Tako ćemo dobiti estetski vrlo povezanu kuhinju. Odabrana je vrlo čvrsta izvedba iverala koja se koristi za radne ploče koje moraju biti iznimno otporne. S druge strane, cijena je puno prihvatljivija od keramičkih ili staklenih obloga.

Detalji poput led rasvjete ispod gornjih elemenata i šank malo su zahtjevniji za izvedbu, no to ide ruku pod ruku  prednostima namještaja po mjeri – sve do posljednjeg detalja možete prilagoditi sebi.

Klasični gornji elementi samo bi zatvorili prostor. Zato smo kombinirali police i zatvorene elemente. Žuta boja koja se provlači kroz detalje dala je prostoru malo živahnosti i odskače od standardnih jednobojnih kuhinja na koje većinom nailazimo. Zanimljiva rasvjeta, jarki detalji, maksimalna iskorištenost prostora pomoću okova – sve su to preduvjeti koji kuhinju čine lijepom i – što je najvažnije – funkcionalnom.

Komentari