Kada keramičke pločice dosade: alternativna rješenja za kuhinjski zid

Keramičke su pločice gotovo nezaobilazan element svake kuhinje, i to s dobrim razlogom – mogućnosti su vrlo široke, kao i ponuda. No, dobro je znati da one nisu i jedino rješenje.

Postoji nekoliko alternativa za kuhinjske zidove uz koje će ova prostorija zabljesnuti dozom originalnosti i maštovitosti.

Tapete

Tapete su jedan od najvećih povratnika koji u posljednje vrijeme uživa veliku popularnost. Dok smo nekada njima najčešće ukrašavali tek zidove u dnevnim i spavaći sobama, danas one nisu ograničene samo te prostorije – postoje tapete izrađene od izdržljivih i otpornih materijala pa vlaga više ne predstavlja problem. Zato ih danas viđamo i na zidovima kuhinja, kao i kupaonica.

Tapete – najbolji saveznik suvremenih interijera

Wall & Deco
Wall & Deco

Staklo

Jedno od popularnih alternativa uobičajenim pločicama su i staklene obloge. Mogućnosti su gotovo neograničene – možete odabrati staklo u boji ili pak ono prozirno. U slučaju prozirnog, zid možete ukrasiti oslikavanjem fotografijama, tapetom ili na koji drugi način. Želite li unikatnu verziju, moguće je izraditi i jedinstven primjerak rađen po mjeri vaše kuhinje ili pak prema vašem ukusu.

Foto: Houzz
Foto: Houzz

Oslikavanje

Iako mnogi na ovo ni ne pomišljaju, kuhinjski zid može se oslikati ili pak ostaviti u boji ostalih zidova. Jedini uvjet je da oslikanu površinu dobro zaštitite lakom ili pak koristite perive boje kako bi se površina jednostavno održavala.

Projekt: MMI
Projekt: MMI

Mramor

Ako ste ljubitelj prozračnih i bijelih interijera, pa tako i kuhinja, zanimljiva alternativa uobičajenim bijelim pločicama svakako je mramor – bilo da je riječ o pravom ili pak imitaciji, pružit će zanimljiv odmak od klasične bijele kuhinje.

Projekt: Black and Milk Residential
Projekt: Black and Milk Residential

Laminat

Bilo koja vrsta iverala može se laminirati kako bi postao otporniji na vlagu i čišćenje. Na primjer, želite li uskladiti boju kuhinjskih elemenata sa zidnom oblogom, elemente možete izvesti u iveralu, a ploču za kuhinjski zid u laminatu dok boja ostaje ista.

Screen Shot 2015-12-16 at 16.48.15
Foto: Darko Mihalić

Nehrđajući čelik

Ovaj će materijal svakoj kuhinji dati pomalo industrijski look, a jednostavan je za održavanje i čišćenje.

Foto via Houzz
Foto via Houzz
Komentari