Dječja soba: kako odrediti raspored

Uređenje interijera dječje sobe ovisi prvenstveno o kvadraturi i obliku sobe, a osnovni namještaj o njihovoj dobi. Ipak, za sve uzraste bit će potrebna dva osnovna elementa – krevet i ormar.

 

Prije kupovine namještaja definirajte za koji je uzrast soba te koji vam je nužan namještaj. Dobro proučite njegove dimenzije, a dobro je i imati na umu i same dimenzije sobe. Isto tako, ne zatrpavajte sobu namještajem, jer će se dijete osjećati sputano te će se dobiti dojam zagušenosti. Svakako će ljepše i prozračnije izgledati soba s manje komada namještaja. U suprotnom, neće do izražaja doći boje, oblici i teksture, kao ni detalji.

Foto: Pinterest

Također, pri odabiru namještaja bilo bi dobro izbjegavati ‘komplete’ namještaja koji djeluju kao da su u salonu namještaja, a ne stvarnom životnom prostoru.

PROJEKT: GEOMETRIUM
PROJEKT: GEOMETRIUM

Razmještaj namještaja dobro je raditi po funkciji određenog dijela prostorije. Primjerice, uz radni stol bit će potrebno smjestiti ne samo policu već i police s knjigama te koš za smeće. U drugom dijelu prostorije gdje se nalazi krevet bit će potrebno postaviti noćni ormarić ili barem zidnu policu za budilicu i noćnu lampu.

PROJEKT: GEOMETRIUM
PROJEKT: GEOMETRIUM

Prostor ispred ormara mora biti dovoljno velik da se nesmetano može slagati i potražiti odjeća, dok će za djecu manjeg uzrasta  biti potrebno osigurati i jedan prazan dio prostorije koji služi kao prostor za igru.

PROJEKT: GEOMETRIUM
PROJEKT: GEOMETRIUM

Dodatni savjeti

  • Ako su u jednoj sobi smještena dva djeteta, predlažemo da, uz obavezna dva kreveta, osigurate i dva identična stola sa stolicama.
  • Ako je soba manje kvadrature, predlažemo da razmislite o postavljanju kreveta na povišeni podest. Alternativno, nabavite visoki madrac.
  • Radni stol je dobro postaviti što bliže prirodnom izvoru svjetlosti
  • U manjim sobama dobrim će se rješenjem pokazati komplet gotovog namještaja, gdje će se u sklopu konstrukcije ormara naći i krevet. Također, u malim prostorijama izbjegavajte upotrebu više boja jer će se prostor vizualno zagušiti i ostaviti dojam nereda
PROJEKT: GEOMETRIUM
PROJEKT: GEOMETRIUM
Komentari