Kako odrediti stil i boje za blagovaonicu

Blagovaonica je dio doma namijenjen okupljanju obitelji i prijatelja. Usko je vezana za ugodne trenutke provedene u krugu nama bliskih osoba kojima želimo izraziti dobrodošlicu i počastiti ih toplinom našeg gostoprimstva. Zato je važno posebnu pažnju pružiti odabiru boja i materijala koji igraju veliku ulogu u kreiranju atmosfere i konačnog izgleda prostorije.

Boje blagovaonice bi trebale biti ugodne i nenametljive, poput različitih nježnih pastelnih kombinacija. U blagovaonicama će osjećaj dobrodošlice i ugodnog druženja pružiti i svjetlije nijanse crvene, žute i narančaste. Preporučam izbjegavanje zagasitih tonova koji će uspavljivati ili kvariti raspoloženje i tek, a ako niste sigurni za koju biste boju željeli da prevladava prostorom, tu je uvijek paleta neutrala koji će se lako uklopiti u sve stilove i ostatak prostornog kolorita. Monokromatske bijele blagovaonice, nadopunjene živahnim detaljima u toplim tonovima nikad neće izaći iz mode i zračit će bezvremenskom elegancijom. Dobar primjer za to je kombinacija bijele i boje čokolade te vječna kombinacija bijele i svijetlo sive.

Foto: Elizabeth Lippman
Foto: Elizabeth Lippman

Dok će u strogo klasično uređenim blagovaonicama dominirati drveni masivniji stolovi i raskošnije stolice iz nekog povijesnog razdoblja, u minimalističkim prostorima u kojima je naglasak na funkcionalnosti vladat će stolovi ravnih linija od drva, metala, stakla ili sintetičkih materijala (plastika), nadopunjeni različitim oblicima stolica, od kultnih dizajnerskih komada 20. stoljeća do recentnih dizajnerskih rješenja koje odlikuje maštovitost oblika i hrabrost u odabiru najrazličitijih materijala, uključujući sve češću eko-kožu, integralnu spužvu, polikarbonat, pa čak i obrađen karton.

KC design studio
KC design studio

U rustici su stolovi masivnih drvenih ploča, s jasno vidljivim godovima, a umjesto stolica često će se naći i drvene klupe s naslonima.

Danas su u trendu stolovi izrađeni od jednog materijala ili pak stolovi napravljeni u kombinaciji dva ili više materijala. I dalje su u modi stolovi sa staklenim pločama, ali i metalnim, koji se izvrsno uklapaju uz robusnije drvene noge stola.

Fredrik J Karlsson på SE360.
Fredrik J Karlsson på SE360.

Sveprisutan eklektički pristup uređenju blagovaonica naročito se jasno očituje u sve češćim igrama s različitim stolcima (kako boja, tako i materijala i linija) koje se smješta oko stola koji ne mora nužno odgovarati niti jednom od razdoblja kojima pripadaju stolice. Ipak, za ovakva rješenja preporučamo prethodno savjetovanje sa stručnjacima.

Jačanje ekološke svijesti i sve rjeđi odlasci u prirodu zbog kroničnog nedostatka slobodnog vremena čemu smo svakodnevno sve više izloženi, pridonijeli su sve češćem kombiniranju namještaja u prirodnoj boji drva s bojom pistacija. Uz takve kombinacije izvrsno se uklapaju sjajni srebrni detalji.

Komentari