Planiranje i budžetiranje uređenja terase

Bilo da je riječ o balkonu, lođi ili terasi, prilikom planiranja je prvi i najvažniji korak točna izmjera površine, što uvelike utječe na namjenu, kao i broj, dimenzije i vrstu namještaja.

Uz veličinu, iznimno je važno uzeti u obzir i oblik/tlocrt, što je iznimno važno za budući smještaj namještaja. Primjerice, dok se velike balkone i terase može opremiti većim ležaljkama i stolovima, za manje i uže balkone preporuča se izbjegavanje teškog  i masivnog namještaja. Pri planiranju prostora uvijek je dobro napraviti tlocrt u koji će se ucrtati točne dimenzije željenog namještaja. Na taj način će se dobiti dojam budućeg prostora i neće pogriješiti širina i dužina namještaja.

DSC08543

Za dobro planiranje neophodan je i troškovnik u koji valja upisati sve izdatke, od najvećih do najmanjih, uz marginu od mogućih dodatnih 10% na planiranu cijenu zbog neplaniranih troškova.

Na balkonima i terasama savjetujemo osigurati barem jednu utičnicu za električnu energiju. Također, dobro je imati i dovod vode u neposrednoj blizini balkona ili terase, ili čak osigurati vanjsku slavinu s crijevom koja će se pokazati vrijednim  praktičnim dodatkom za zalijevanje bilja i pranje poda. Slavine na terasama izvrsno će se uklapati uz starinske željezne ili kamene umivaonike te predstavljati izvrstan, originalan dekor.

  • Prilikom kupovine namještaja obavezno ga prethodno izmjerite da se uvjerite da li će doista stati na balkon.
  • Postojeća ograda balkona/terase uvelike će utjecati na stil uređenja, kao i na izbor namještaja. Ako se balkon/terasa ,nastavlja’ na dnevni boravak ili neku drugu prostoriju, preporuča se njihovo stilsko usklađivanje. Ako to ne želite, u tom slučaju prepručamo da se interijer i balkon/terasa odvoje neprozirnom zavjesom kako se ne bi vizualno , sudarali’.
  • Ako su balkon/terasa izloženi suncu veći dio dana, tada je bilo koja vrsta ili oblik sjenila više no poželjni – bilo da je riječ o prirodnom hladu (vinova loza ili neka vrsta brzorastućeg puzavca na metalnim ili drvenim gredama) do zanimljivih nadrstrešnica.

Osnovno je pravilo izabrati kvalitetan namještaj, kao i namještaj koji će se lako i jednostavno održavati – potreba za čestim premazima ili česti popravci dijelova namještaja usred utjecaja atmosferilija zasigurno će utjecati na budžet. Isto vrijedi i za podne obloge i ograde, za koje je uvijek bolje izdvojiti više novaca, a što se dugoročno pokazuje isplativijim.

IMG_2156-Copy

Namještaj za eksterijere dobro je kupovati u jesen ili zimu, kada su nude razne akcijske pogodnosti i kada su u pravilu niže cijene i za kolekcije namještaja iz tekuće godine.

Za razliku od namještaja za koji se isplati i platiti više, razliku možete kompenzirati na nezaobilaznim dekorativno-funkcionalnim dodacima za balkone/terase, kao što su jastučići za stolice, lonci za cvijeće i sl.

Komentari