POTRAGA ZA NOVIM DOMOM: otkrivamo što sve utječe na status dobre lokacije nekretnine

U potrazi ste za novim domom? Onda svakako trebate uzeti u obzir odabir lokacije koja ne smije ovisiti isključivo o našim željama, nego prije svega o potrebama i načinu života. Marko Grubišić, agent agencije Mirjane Mikulec, odnosi nekoliko bitnih kriterija vezanih uz lokaciju!

 


Neki nam se kvartovi jednostavno sviđaju jer smo emotivno vezani za njih ili ih preferiramo jer smo stekli pozitivan dojam o njima na temelju osobnog  iskustva ili ljudi koji su nam bliski. To uvelike onda utječe na odabir lokacije našega budućega doma. No, često nas to može odvesti u kupnju nekretnine koja u potpunosti ne odgovara našim potrebama ni načinu života. Jer, ravnali smo se možda emocijama ili stavovima koji su bili na razini dojma.

Kako bismo vam pomogli razlučiti što je bitno kod odabira lokacije, potražili smo savjete kod Marka Grubišića, agenta iz agencije Mirjane Mikulec.

Ovo su također korisni savjeti i za one koji žele kupiti nekretninu za najam.

Foto: Darko Mihalić

Nekoliko je čimbenika, smatra Marko, koji pridonose određivanju dobre lokacije nekretnine:


PRISTUPAČNOST

Dobra lokacija trebala bi imati lak pristup prometnim mrežama, uključujući glavne ceste, autoceste, javni prijevoz i zračne luke. Također bi novi dom trebao biti prikladno smješten u blizini bitnih sadržaja kao što su škole, bolnice, trgovački centri i rekreacijski sadržaji.


SIGURNOST

Sigurnost je ključan faktor kada se razmatra lokacija nekretnine. Potražite područja s niskom stopom kriminala, dobro održavanom infrastrukturom i osjećajem sigurnosti. Istražite statistiku o lokalnom kriminalu i razgovarajte sa stanovnicima ili lokalnim vlastima kako biste prikupili informacije o sigurnosti područja.

Foto: Unsplash

SUSJEDSTVO I ZAJEDNICA

Susjedstvo i zajednica koja okružuje imanje može uvelike utjecati na kvalitetu vašeg života. Potražite područja s jakim osjećajem zajednice, dobro održavanim javnim prostorima i pristupom parkovima ili zelenim površinama. Razmotrite dostupnost sadržaja kao što su trgovine mješovitom robom, restorani i opcije za zabavu.

Foto: Unsplash

ŠKOLE I OBRAZOVANJE

Ako imate djecu ili planirate osnovati obitelj, kvaliteta škola u okolici je važna. Istražite ugled i učinak lokalnih škola, uključujući javne, privatne i međunarodne opcije. Dobre škole mogu povećati vrijednost nekretnina i pružiti bolje obrazovno iskustvo vašoj djeci.

Foto: Azzedine Rouichi, Unsplash

MOGUĆNOSTI ZAPOŠLJAVANJA

Razmotrite blizinu nekretnine centrima za zapošljavanje i mogućnostima zapošljavanja. Područja s raznolikim rasponom industrija i jakim tržištem rada mogu pružiti bolje izglede za karijeru i potencijal za rast.

Foto: Damian Zaleski, Unsplash

BUDUĆI RAZVOJ

Istražite sve planirane ili tekuće razvojne projekte u tom području. Nova infrastruktura, komercijalni razvoj ili javne pogodnosti mogu povećati vrijednost imovine i poboljšati ukupnu poželjnost lokacije.

 


PRIRODNO OKRUŽENJE

Razmotrite prirodno okruženje nekretnine, kao što je blizina parkova, plaža, planina ili drugih prirodnih atrakcija. Pristup rekreacijskim aktivnostima na otvorenom može unaprijediti vaš životni stil i pružiti prilike za opuštanje i razonodu.

 

Foto: Nerea Marti, Unsplash

TRŽIŠNI TRENDOVI I VRIJEDNOST NEKRETNINA

Analizirajte povijesne i trenutne vrijednosti nekretnina u tom području. Potražite lokacije koje su pokazale dosljednu zahvalnost tijekom vremena ili za koje se predviđa da će doživjeti rast u budućnosti. To može biti pokazatelj dobre lokacije nekretnine za investicijske svrhe.

Foto: Eyeswashere, Unsplash

U konačnici, definicija dobre lokacije nekretnine varirat će ovisno o individualnim preferencijama, načinu života i specifičnim potrebama. Važno je temeljito istražiti i uzeti u obzir ove čimbenike kako biste pronašli lokaciju koja je u skladu s vašim zahtjevima i nudi dugoročnu vrijednost.

Određivanje najbolje lokacije nekretnine u Zagrebu ovisi o individualnim preferencijama, potrebama i prioritetima. Ipak, evo nekih popularnih i poželjnih područja u Zagrebu:

1. CENTAR GRADA (DONJI GRAD)

Centar grada je živahno i užurbano područje s povijesnim zgradama, kulturnim znamenitostima, trgovinama, restoranima i noćnim životom. Nudi kombinaciju stambenih i poslovnih nekretnina, što ga čini pogodnim i za život i za rad.

 

Zagreb, Donji grad, centar 

 


2. GORNJI GRAD

Gornji grad je najstariji dio Zagreba i poznat je po svojim šarmantnim popločanim ulicama, povijesnoj arhitekturi i kulturnim znamenitostima poput crkve sv. Marka i Hrvatskog sabora. Nudi jedinstveno i slikovito životno okruženje.

Zagreb, Medveščak, studio apartman, stan, površina 20m2

 


3. MAKSIMIR

Maksimir je zelena i stambena četvrt smještena u blizini parka Maksimir, najvećeg parka u Zagrebu. Nudi mirnu i obiteljsku atmosferu s obiljem mogućnosti rekreacije na otvorenom.

Bukovac, novogradnja, dvojne kuće s vrtom i garažom

 


4. TUŠKANAC

Tuškanac je luksuzno rezidencijalno područje poznato po svojim luksuznim vilama i veleposlanstvima. Nudi mirno i ekskluzivno životno okruženje s prekrasnim pogledom na grad.

Tuškanac

 


5. KNEŽIJA

Knežija je popularno mjesto za mlade ljude i obitelji. Nalazi se u blizini lokacija koje nudi razne rekreativne aktivnosti. Ima živu scenu urbanog života i dobro je povezan sa središtem grada.

Zagreb, stan, površina 89m2

 


6. TREŠNJEVKA

Trešnjevka je raznolika i živahna četvrt s mješavinom stambenih i poslovnih područja. Nudi pristupačne mogućnosti stanovanja, lokalna tržišta i dobre prometne veze.

Zagreb, Trešnjevka, 2SS + DB, 55 m2, novogradnja, stan, površina 55m2

 


Ovo su samo neki od primjera, a postoje i brojni drugi kvartovi u Zagrebu koji nude jedinstvene karakteristike i prednosti. Važno je uzeti u obzir čimbenike poput blizine sadržaja, prijevoza, sigurnosti i osobnih preferencija pri odabiru najbolje lokacije nekretnine u Zagrebu.

 

 

 

 

Komentari