Kratki vodič kroz planiranje rasvjete u domu: Sve što trebate znati

Količina svjetlosti ima izravan učinak na naše raspoloženje i zdravlje, pomaže boljoj koncentraciji, optički mijenja prostor i atmosferu svake prostorije. Zato je njena uloga u uređenju svakog prostora od velike važnosti.

Planiranju rasvjete treba pristupiti pažljivo – dobra rasvjeta svaki prostor može učiniti privlačnijim. Uz ulazne podatke o vrsti struje i naponu, te namjeni prostorije, u obzir uzmie i površinu i visinu prostora, boju i način završne obrade ploha, tipove pregradnih elementa (pune, ostakljene i sl.), željene žarišne točke u prostoru, te ugođaj kakav želite stvoriti.

Foto: Cyrille Robin
Foto: Cyrille Robin

Dva su aspekta dizajna rasvjete: kvalitativni i kvantitativni. Kvantitativni aspekt odnosi se na izbor rasvjete u odnosu na jačinu osvjetljenja koja je najprikladnija za određenu namjenu. Kvalitativni ili estetski uključuje dizajn rasvjete koji rezultira ugodnim boravkom, vidljivošću i atmosferom. To je umjetničko prožimanje svjetla i sjene, dizajna i oblika. Uz to, može se reći i da rasvjetna tijela svojim izgledom i razmještajem reflektiraju osobnost, ali i navike te životni stil vlasnika nekog prostora.

Foto: Fredrik J Karlsson
Foto: Fredrik J Karlsson

S obzirom na položaj, način ugradbe i postavljanje, rasvjeta može biti stropna, zidna, podna, samostojeća ili ugrađena. Dobro dizajnirana rasvjeta znači kombiniranje više različitih izvora, ovisno želimo li upotrebom svjetiljki dodatno kreirati razne efekte, vizualno mjenjati prostor, obogaćivati prostor stvarajući različite ugođeje ili naglasiti točno određeni objekt u prostoru.

Foto: Fredrik J Karlsson
Foto: Fredrik J Karlsson

Uz popularne lustere bogatih klasičnih ili jednostavnih suvremenih linija, u mnogim će se interijerima naći i različita druga rješenja u vidu ugradbenih halogenih ili led lampica (tzv. zvjezdano nebo) te plafonjera, kao i spuštenih stropova iza kojih je smještena indirektna rasvjeta čija su rasvjetna tijela u potpunosti sakrivena.

Kako se lusteri u pravilu preporučaju za više prostore, u onima nižima predlažemo postavljanje nekoliko reflektora koji se mogu usmjeriti prema željenom dijelu prostora – ovakvi reflektori sve su traženiji i u kuhinjama, u kojima je važno osigurati dovoljnu količinu svjetlosti na radnim plohama.

Hande Koksal interiors
Hande Koksal interiorsrasvjeta

Stropna rasvjeta

Stropna rasvjeta jačeg intenziteta najčešće se postavlja na mjestima gdje je funkcionalno potrebna najveća količina svjetlosti. Kako je za različite aktivnosti potrebna i različita količina svjetlosti (primjerice, za čitanje knjige ili gledanje TV), predlažemo da se rasvjetna tijela ugrade s regulatorima jačine. Uz stvaranje atmosfere, na tako štedite i energiji te produžavate vijek žarulja.

Podna rasvjeta

Kod podne rasvjete naglašena je estetska komponenta, a njome se može i stvoriti dojam veće visine nekog prostora. Zidna rasvjeta često služi kao primarni ili sekundarni izvor svjetlosti, a danas su sve popularnija manja zidna rasvjetna tijela kakva nalazimo na izložbama slika – ovakva rasvjeta ima za svrhu usmjeriti pažnju upravo na objekt iznad kojeg je smještena, dajući prostoru na njegovoj individualnosti i originalnosti.

Samostojeće lampe

Samostojeća rasvjetna tijela u vidu lampi najrazličitijih oblika i materijala, kao i stolnih lampi, najčešće su dopunska rasvjetna tijela, smještena s ciljem pružanja optimalne količine svjetlosti u samo jednom dijelu prostora – najčešće uz sofu ili jednu fotelju za čitanje. Stolne lampe najčešće se smještaju na radne stolove i noćne ormariće, iako su danas u spavaćim sobama sve traženije i zidne lampe fleksibilnih vratova, koje se lako pomiču na željeni dio prostora.

Foto: Fredrik J Karlsson
Foto: Fredrik J Karlsson

Za sve vrste i oblike rasvjetnih tijela savjetujemo da se stilski usklade s ostatkom prostora. Alternativno, originalnim rješenjem može se koristiti i potpuni stilski kontrast – primjerice, obojeni kristalni luster kao protuteža ravnim linijama namještaja neutralnog kolorita.

Komentari