Bojanje keramičkih pločica – sve što ste željeli znati

Što učiniti kada vam pločice dosade, a postavljanje novih ipak ne dolazi u obzir? Rješenje se krije u bojanju keramičkih pločica.

Skidanje pločica nije nimalo jednostavan ni brz postupak. Kuhinja ili kupaonica danima neće biti u funkciji, nered, majstori…a uz to ćete morati izdvojiti i popriličnu svotu novca. Sve su to razlozi zašto mnogi zaziru od mijenjanja pločica dok nisu baš potpuno razbijene ili uništene, pa postojeće nerijetko “krase” zidove desetljeće ili čak dva.

Bojanje pločica ne razlikuje se puno od bojanja bilo kojeg drugog materijala u vašem domu. Ako ste ikada sami bojili namještaj, znate kako to ide. Treba vam posudica za boju, kist ili manji valjak  te boja za pločice i primer. Prvi i možda najvažniji korak je nanošenje primera kojeg nikako ne biste trebali preskočiti. Nanesite ga i ostavite da se dobro sasuši tijekom 24 sata.

Screen shot 2015-01-26 at 6.19.02 PM

Zatim možete početi s nanošenjem boje. Najbolje je nanijeti dva sloja kako biste uklonili eventualne tragove kista ili valjka, pogotovo ako se boja pločica i boje koju ste odabrali znatno razlikuju. Nakon što se prvi sloj boje dobro osušio, možete početi s nanošenjem drugog.

Nemojte biti brzopleti i nanijeti sve odjednom jer bi vam se boja brzo mogla početi odljepljivati od pločica. Također, budite pažljivi prilikom nanošenja boje.

Screen shot 2015-01-26 at 6.20.03 PM

Prije no što se odlučite na bojanje pločica, morate znati da to nije trajno rješenje. Boja neće trajati zauvijek, ali pružit će vam željenu promjenu u domu. Bojanje pločica je preporuča se onima koji traže privremeno rješenje za prekrivanje dotrajalih ili dosadnih pločica koje u skorije vrijeme ionako namjeravaju zamijeniti novima.

Također, izbjegavajte nanošenje boje na vrlo prometna i vlažna mjesta kao što su pod kupaonice ili unutrašnjost tuš kabine. Boja nije otporna na mehanička oštećenja i na tim će mjestima trajati znatno kraće.

Kako korištenje boje za keramiku izgleda u primjeni, pogledajte u videu:


Jeste li već isprobali bojanje pločica? Podlijelite svoja iskustva u komentaru!

Komentari