Modernizirani nomadski šator na rubu grada: mongolska jurta postala je dom mladom paru avanturista

Zach Both i Nicole Lopez pustolovnog su duha i vole izazove, stoga ne čudi što su nakon godinu dana života i putovanja u kombiju, odlučili sami sebi sagraditi dom i  to u posve neobičnoj maloj građevini, nimalo nalik na one u okolini. Odlučivši pustiti korijenje, Zach i Nicole našli su posao u Portlandu, u saveznoj američkoj državi Oregon.

 

Sljedeći korak bio je pronalaženje doma. Kako oboje nisu bili spremni napustiti prirodu i opušteniji način života kakav su do tada vodili, odlučili su sami napraviti svoj dom u zelenilu nadomak Portlanda, u blizini rijeke i jednog kamp naselja. I to ne bilo kakav dom!

 

Foto: Jason Rayne

Oduševljeni nomadskim načinom života Mongola, njihov izbor bio je jurta, tradicionalna nastamba u obliku okruglog šatora, tipična za ovaj azijski narod. Tako su došli na ideju stvoriti modernu verziju jurte, kako bi ona imala sve potrebne sadržaje (struja, voda, internet…) za ugodan život.

Foto: Octave Zangs

Uz pomoć prijatelja i nekoliko majstora Zach i Nicole kreirali su divan dom s površinom od 50 četvornih metara, koji izvrsno funkcionira u svakodnevici. Za izgradnju jurte koja se sastoji od “prizemlja” s boravkom, kuhinjom, radnim kutkom i kupaonicom te spavaćom sobom na galeriji, odnosno platou iznad kupaonice i kuhinje, bilo im je potrebno šest mjeseci i 60 000 dolara.

Foto: Octave Zangs

Kako bi kućica bila izolirana i stabilna, u zemlji su izliveni mali stupići od betona te je na njih stavljena platforma od tzv. SIP ploča koje daju izvrsnu izolaciju. Ploče su prethodno bile izrezane kako bi tvorile krug. Na njega je stavljen drveni seljački pod te je podignut “zid” od letvica te krovna konstrukcija, također od drveta na koju je došao i specijalni glulam obruč te najkrhkiji dio jurta – staklena kupola.

 

Foto: Jory Block

Iako je riječ o verziji tradicionalne kuće, ovdje nije dolazio u obzir rustikalni ili etno stil, kao ni boho. Zach i Nicole željeli su prostor koji, premda u strukturi tradicionalan, ima moderni štih. Najteži izazov u uređenju bio je, zaključuju, osjećati se u jurti kao u domu – sigurno i ugodno.

Foto: Zach Both
Komentari